De 5 grootste fouten bij het aanvragen van subsidie

Voordat ik als trainer en coach voor creatieve ondernemers werkte, was ik freelance zakelijk leider en fondsenwerver. Ik werd ingehuurd door theatermakers, dansers en muzikanten om voor hen aanvragen in te dienen bij fondsen en subsidiënten.

Ik noemde mezelf weleens gekscherend ‘een moderne Robin Hood’. Ik nam van de rijken en zorgde dat dat geld terecht kwam bij een groot aantal arme kunstenaars. Erg dankbaar en belangrijk werk, dat ik jaren met veel plezier heb gedaan.

En nog steeds merk ik dat ik lijd aan een unieke vorm van beroepsdeformatie die mede-fondsenwervers vast zullen herkennen. Telkens als ik een flyer van een voorstelling of project in mijn handen heb, gaan mijn ogen direct naar beneden. Ik wil weten welke fondsen een bijdrage hebben gegeven.

Het leukste aan mijn werk vond ik altijd dat ik meerdere keren per maand voor mijn gevoel ‘de lotto had gewonnen’. Iedere keer als ik een berichtje kreeg van een opdrachtgever over een gehonoreerde aanvraag voelde dat als ‘de hoofdprijs’. Omdat ik wist dat er met dat geld mooie dingen gemaakt zouden worden. En, toegegeven, ook een beetje omdat ik erop kickte als het weer gelukt was.

Inmiddels schrijf ik zelf geen aanvragen meer. Wel help ik regelmatig mijn coachees met hun subsidieaanvragen. Ik geef hen tips over fondsen die bij hun project passen of voorzie hun aanvragen van feedback.

Het valt me op dat er een aantal fouten zijn die veel creatieven maken bij hun fondsenwerving. Zonde, want ze zouden veel betere resultaten kunnen behalen. Ik deel deze fouten graag met je:

  1. Te laat beginnen

De meeste subsidiegevers hebben ongeveer 4 maanden nodig om je aanvraag te behandelen. Sommigen zelfs nog langer. Als je niet op tijd indient, krijg je onherroepelijk een afwijzing. Bovendien gaat het vaak niet om het moment waarop je festival, voorstelling of expositie opent, maar moet je aanvraag ruim voordat de voorbereiding van je project start al binnen zijn. Dat is overigens in je eigen belang. Want als jouw festival op 1 april plaatsvindt, heb je ook tijd nodig om alles te organiseren. Als je een week ervoor pas weet of je geld hebt, lukt dat natuurlijk niet meer.

  1. Je niet verdiepen in de fondsen waarbij je aanvraagt

Elk fonds heeft duidelijke ideeën over het soort aanvragen dat ze graag honoreren. Ik zie nog weleens dat iemand een aanvraag verstuurt terwijl het project eigenlijk niet goed past bij het betreffende fonds. “Je weet maar nooit,” denken ze dan. Dat is eigenlijk altijd verspilde moeite. Beter is het om zo’n fonds dan even op te bellen en te overleggen. Uiteindelijk zijn fondsen ook blij met goede aanvragen, dus ze denken graag met je mee. Als het echt kansloos is, kun je dat maar beter weten voordat je er te veel tijd in stopt.

  1. Je plannen onvoldoende uitwerken

Een subsidieaanvraag hoeft niet per se heel lang te zijn. Maar als jouw projectplan op 1 A4tje past, is dat wel een teken dat je waarschijnlijk je idee nog onvoldoende helder hebt. De mensen die jouw aanvraag beoordelen, moeten natuurlijk wel een goed beeld kunnen krijgen van jouw voorstelling of project. Het is jouw taak om daarvoor te zorgen. Door duidelijk de verschillende onderdelen van je project te beschrijven en te voorzien van relevante informatie (schetsen, CV’s, foto’s, recensies).

  1. Te weinig aandacht besteden aan publiciteit

Uiteraard overtuig je een fonds met de inhoud van je project, maar het is zeker ook belangrijk dat je voldoende publiek weet te bereiken. Als er niemand naar jouw tentoonstelling komt, of als je geen deelnemers voor je workshop krijgt, is het uiteindelijk ook zonde van het geld dat zij erin hebben gestoken. Overtuig hen er dus van dat jouw project ook voldoende publiek gaat trekken.

  1. Verschillende bedragen noemen bij verschillende fondsen

Veel mensen weten dit niet, maar vooral de grotere fondsen hebben ook onderling contact en overleggen over de binnengekomen aanvragen. Als jij dus aan een fonds schrijft dat je bij een collega-fonds 5000 euro hebt aangevraagd, maar ze horen van hen dat het in werkelijkheid 8000 is, is dat natuurlijk niet zo handig.

Wat zijn ervaringen met fondsen en subsidies? Ik lees je graag!

P.S. Wil jij graag stap voor stap leren hoe je succesvol bijdragen aanvraagt bij fondsen en subsidiënten? En tips van mij krijgen over geschikte fondsen of persoonlijke feedback bij jouw aanvraag? Dat is nu mogelijk! Hier lees je meer.

Maaike van Steenis

Ontvang nu het gratis e-book

10 dingen die je vandaag nog kunt doen om je inkomsten te vergroten!

Als bonus ontvang je bovendien gratis waardevolle tips en inzichten die jou helpen een succesvol bedrijf te creëren. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden en je gegevens worden nooit aan derden verstrekt.