Waarom je een dief van je portemonnee bent als je niet onderhandelt

Cindy is grafisch ontwerper. Via via is ze in contact gekomen met Bernice, de directeur van kinderopvang Pinkeltje. Bernice wil een brochure laten maken. Qua stijl en werkwijze zitten ze goed op één lijn.

Er is wat haast bij, dus Bernice vraagt wanneer Cindy hiermee aan de slag kan gaan. Het is niet zo’n grote klus, dus binnen 2 weken moet lukken. Maar dan gebeurt er iets onverwachts. In plaats van haar te vragen naar een prijsopgave, neemt Bernice zelf het voortouw.

“Zoals je vast wel weet gaat het niet zo lekker in de kinderopvang. Dat is helaas ook bij ons het geval, dus we moeten scherp op onze budgetten letten. We hebben 200 euro hiervoor gereserveerd. Ik hoop dat je het daarvoor wilt doen”.

Het overvalt Cindy. Ze is gewend om zelf met een prijs te komen op basis van een schatting van het aantal uren en haar uurtarief. Als ze dat voor deze opdracht zou doen, zou ze een stuk hoger uit komen.

“Nou, dat is wel een stuk minder dan ik normaal zou vragen,“ stamelt ze. “Kun je het ervoor doen?” vraagt Bernice nogmaals. “Vooruit dan maar,” zegt Cindy. Maar echt lekker voelt ze zich er niet bij. Het voelt nogal vreemd dat Bernice gewoon plompverloren een bedrag op tafel legt en dat zij het maar te accepteren heeft.

Aan de andere kant… Als ze ‘nee’ zegt, gaat de opdracht misschien wel aan haar voorbij. Ze heeft niet zo’n beste maand, dus een extra klus is welkom. En wie weet of Bernice in de toekomst nog eens werk voor haar heeft.

Onderhandel-angst

Cindy is, net als veel creatieven, bang om te onderhandelen. Ze voelt zich min of meer gedwongen om meteen akkoord te gaan met het voorstel, omdat ze anders de opdracht misschien niet krijgt.

Ze is daarmee een dief van haar eigen portemonnee, want er zijn een aantal redenen waarom je er beter voor kan kiezen om juist wel te onderhandelen. Ook als je gesprekspartner aangeeft dat het budget beperkt is.

  1. Als je onderhandelt, kan het gebeuren dat je een keer een opdracht niet krijgt. Maar als daartegenover staat dat je voor je andere opdrachten een aanzienlijk hoger honorarium krijgt, is de kans heel groot dat je in totaal wel meer verdient.
  2. De kans is klein dat jouw gesprekspartner meteen het achterste van zijn tong laat zien. Als de ander dus als eerste een bedrag noemt, is de kans heel groot dat er toch nog ruimte is.
  3. Door geen tegengas te geven, zet je de toon voor de verdere samenwerking. Je maakt de indruk dat je opdrachtgever je alles kan maken. Dat kan ervoor zorgen dat je ook bij de uitvoering geconfronteerd wordt met dingen die je liever niet wilt.

Alle reden dus om toch maar te gaan onderhandelen. En dat kan ook prima op een vriendelijke manier waarbij je de relatie met je opdrachtgever goed houdt. Je bent het aan jezelf verplicht!

Wil jij ook leren hoe je met meer succes én plezier onderhandelingsgesprekken voert? En hoe je krachtige, overtuigende offertes kunt maken? Dan is mijn nieuwe online programma iets voor jou! Nu voor een extra voordelige introductieprijs. Je leest er hier meer over.

Maaike van Steenis

Ontvang nu het gratis e-book

10 dingen die je vandaag nog kunt doen om je inkomsten te vergroten!

Als bonus ontvang je bovendien gratis waardevolle tips en inzichten die jou helpen een succesvol bedrijf te creëren. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden en je gegevens worden nooit aan derden verstrekt.