Waarom kunstenaars die geld haten altijd blut zijn

Bianca ziet het niet meer zitten. Ze is publiciteitsmedewerkster bij een straattheaterfestival. De zakelijk leider heeft haar net verteld dat er geen geld is voor advertenties dit jaar.

“En de flyers door een distributeur laten verspreiden gaat ook niet lukken. De subsidie-inkomsten vallen fors tegen.”

“Hoe zorgen we er dan voor dat ze overal komen te liggen? Als we publiek willen hebben is dat wel nodig!”

“Pak de fiets,” zegt hij doodleuk.

“Als iedereen in het productieteam de fiets pakt en een lijstje adressen voor zijn rekening neemt, zijn jullie allemaal een middagje bezig. Ik zie geen andere oplossing.”

Lekker dan. Weer een extra middag werken erbij voor hetzelfde honorarium. En het was al zo weinig. Inmiddels verdient haar neefje met zijn krantenwijk per uur meer dan zij.

En hoe kan ze nu zorgen dat er publiek komt zonder PR-budget? Vorig jaar was dat ook al een probleem. Toen kwamen er dus ook maar heel weinig mensen. Zo zonde als je een jaar keihard gewerkt hebt. Dat rotgeld ook altijd.

Ho. Stop. Hier gaat het dus mis.

Juist door zo’n afkeurende houding hebben veel kunstenaars en creatieven te weinig geld.

Als je prille geliefde steeds zegt: “Die rotrelatie ook altijd”, blijf je dan?

Natuurlijk niet. Als je toch niet belangrijk voor hem bent, laat dan maar zitten.

Ook met geld heb je een relatie.

In een goede relatie zorg jij goed voor je geld en zorgt je geld goed voor jou. Als de relatie verstoord is krijg je te maken met de volgende problemen:

  1. Je straalt uit dat geld niet belangrijk voor je is, en trekt daardoor mensen aan die je slecht betalen. Of te laat.
  2. Je vindt het moeilijk om over geld te onderhandelen, en daardoor maak je er onduidelijke afspraken over. Uiteindelijk werk je veel meer uren, of je komt er bijvoorbeeld ineens achter dat je zelf je reiskosten moet betalen.
  3. Je hebt onvoldoende zicht op je inkomsten en uitgaven. Je weet niet waaraan je je geld precies uitgeeft en hoeveel je per maand eigenlijk nodig hebt. Grote jaarlijkse uitgaven komen altijd als een verrassing en zorgen voor stress.
  4. Je raakt vaak bonnen kwijt waardoor je kosten niet kunt declareren. Of je bent te laat met het betalen van je rekeningen, waardoor je herinneringskosten moet betalen.

Je eigen belemmerende overtuigingen kosten je duizenden euro’s. Niet zo aardig van je hè, om je geld daar de schuld van te geven.

Herken je jezelf? Dan is het hoog tijd om jouw relatie met geld eens onder de loep te nemen. In mijn online programma Geen stress over geld leer je hoe je jouw overtuigingen over geld kunt veranderen. Zodat je meer en makkelijker geld gaat aantrekken. En minder stress ervaart. Tot en met 1 juni kun je extra voordelig mee doen! Hier lees je er meer over.

Maaike van Steenis

Ontvang nu het gratis e-book

10 dingen die je vandaag nog kunt doen om je inkomsten te vergroten!

Als bonus ontvang je bovendien gratis waardevolle tips en inzichten die jou helpen een succesvol bedrijf te creëren. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden en je gegevens worden nooit aan derden verstrekt.