Hoe je geld verdient door dingen gratis weg te geven

Laatst gaf ik een lezing en één van de aanwezigen stak haar hand op. “Ik ben kunstenaar, en onlangs werd ik benaderd door een schoonheidssalon. Ze vonden mijn werk zo mooi, dat ze het graag in hun wachtkamer en behandelruimtes wilden hangen. Maar ze wilden er niet voor betalen. Ik moest het zien als promotie voor mijn werk.”

Ik antwoordde dat ik er persoonlijk voor zou bedanken. Veel bedrijven huren kunst en betalen daar gewoon voor. Dat is terecht en normaal.

Er ontstond een discussie en iemand anders maakte een opmerking: “maar Maaike, ik zag op jouw site dat jij ook dingen gratis weggeeft. De eerste 3 hoofdstukken van je boek bijvoorbeeld. Dat is toch precies hetzelfde?

Dat lijkt misschien wel zo. Maar toch is er een groot verschil. Ik kies er namelijk zelf voor om dit aan te bieden. Dat is heel wat anders dan wanneer een ander vraagt iets gratis weg te geven waarvoor je normaal gesproken betaald zou worden.

Ik geloof zelf juist in gratis weggevers, omdat het de ideale manier voor jouw klanten is om kennis met je te maken. Alleen zo ga je kopers of opdrachtgevers aantrekken die jouw werk op waarde schatten en echt blij zijn met wat je doet.

Als je erbij stil staat, zie je de (succesvolle!) voorbeelden van deze aanpak overal om je heen. Jij hebt vast ook wel eens een monstertje ontvangen en later het betreffende product gekocht. En als je muzieklessen geeft is het heel normaal om eerst een proefles te geven, gewoon om te kijken of je een klik hebt met je leerling.

Maar waar ligt dan de grens? Hoe bepaal je wat je gratis kunt weggeven en waarvoor je geld vraagt?

Voor mij is de stelregel dat ik altijd maar een beperkt deel gratis weggeef. In het geval van mijn boek dus de eerste 3 hoofdstukken. Dat is voldoende om een goede indruk te krijgen. Als je de rest ook wilt lezen, kun je het boek aanschaffen.

Dat is ook precies hoe het in de andere voorbeelden gaat. Een monstertje van een shampoo bevat altijd maar een kleine hoeveelheid. Wil je meer, dan koop je een fles. Een korte proefles dwarsfluit is vaak gratis, maar als je regelmatig les wilt, zal je moeten betalen.

De kunstenares zou dus aan de schoonheidssalon kunnen aanbieden om haar werken twee weken voor niets uit te lenen. Zo kunnen ze kijken of het werk bevalt en mooi hangt, en hoe hun klanten erop reageren. Als ze het langer willen lenen, kunnen ze haar een passende vergoeding betalen.
Of het werk kopen, dat mag ook natuurlijk 😉

Heb jij wel eens iets gratis weggegeven? Dan wil ik je ervaring heel graag horen. Ik ben benieuwd wat het je uiteindelijk gebracht heeft. Je reactie is hieronder welkom.

Maaike van Steenis

Ontvang nu het gratis e-book

10 dingen die je vandaag nog kunt doen om je inkomsten te vergroten!

Als bonus ontvang je bovendien gratis waardevolle tips en inzichten die jou helpen een succesvol bedrijf te creëren. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden en je gegevens worden nooit aan derden verstrekt.