Over Maaike

Mijn naam is Maaike van Steenis en ik ben een enthousiaste, bevlogen Rotterdamse met een hart voor cultuur. Ik ben ruim 10 jaar als zelfstandige werkzaam in de culturele sector.

Maaike van SteenisToen ik begon als ondernemer in de creatieve sector deed ik van alles. Ik gaf workshops gedichten schrijven aan kinderen en volwassenen, maakte deel uit van een muziektheatergroep en had een eigen theateract op festivals. Het belangrijkste deel van mijn werk bestond uit zakelijk leiderschap en fondsenwerving voor een groot aantal (podium)kunstprojecten.

Het vinden van financiering voor projecten werd steeds lastiger, omdat sinds de bezuinigingen in de culturele sector de subsidiebudgetten afnamen en de fondsen enorm overvraagd werden.

Ik moest, als zakelijk leider, onderhandelen met bijvoorbeeld acteurs of musici over honoraria. De bedragen die ik hen kon aanbieden waren zo verschrikkelijk laag dat ik er zelf onmogelijk achter kon staan. Ik vind kunst namelijk enorm belangrijk, en vind daarom ook dat de makers een fatsoenlijk honorarium moeten krijgen! Daarnaast verdiende ik zelf ook haast niks en daar baalde ik natuurlijk van.

Tijd voor iets anders…

Omdat ik geloof dat er altijd een manier is om dingen positief te veranderen, ging ik op zoek. Ik ontdekte dat er een groot gebrek is aan kennis over marketing en ondernemerschap in de culturele en creatieve sector. Maar dat er buiten die sector juist hele waardevolle dingen te leren zijn.

Een jaar lang volgde ik de ene na de andere training. Ik investeerde meer dan 10.000 euro en stortte me op allerlei cursussen. Ik verslond het ene boek na het andere. Niet alles sloot perfect aan op het werk van kunstenaars en creatieven, dus volgde er een periode van uitproberen en aanpassen.

Gaandeweg ontdekte ik wat werkt en wat niet. De resultaten logen er niet om. Ik wist duizenden euro’s aan extra inkomsten te genereren voor de projecten waar ik aan meewerkte. En ik besloot dat ik deze kennis niet voor mezelf wilde houden.

Van zakelijk leider naar trainer en coach

Op 1 januari 2012 stopte ik daarom met mijn werk als zakelijk leider en fondsenwerver om me te gaan richten op het coachen van kunstenaars en creatieve ondernemers. Inmiddels doe ik dat dus alweer een aantal jaar met heel veel plezier.

Ik geniet enorm van mijn werk, en deel graag mijn kennis zodat kunstenaars en creatieven kunnen leren hoe zij een goed inkomen kunnen verdienen met hun kunst. Zodat ze de vrijheid hebben om zich volledig te kunnen richten op hun bijdrage aan een mooiere wereld.

Maaike van Steenis

Ontvang nu het gratis e-book

10 dingen die je vandaag nog kunt doen om je inkomsten te vergroten!

Als bonus ontvang je bovendien gratis waardevolle tips en inzichten die jou helpen een succesvol bedrijf te creëren. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden en je gegevens worden nooit aan derden verstrekt.