De 5 vragen die iedere ondernemer zichzelf zou moeten stellen

Als coach stel ik mijn coachees voornamelijk veel vragen. Het helpt ze om helderder te krijgen waar ze staan, waar ze naartoe willen en wat ervoor nodig is om daar te komen. Sommige vragen stel ik bijna altijd. Niet omdat ik een standaard-riedeltje afdraai, maar omdat ze zo fundamenteel zijn.

Ik adviseer mijn coachees dan ook vaak zichzelf die vragen na een tijdje opnieuw te stellen. Want daardoor ontstaan nieuwe inzichten die helpen om stappen te blijven zetten. De volgende 5 vragen zijn heel geschikt om voor jezelf te beantwoorden als je behoefte hebt aan nieuwe inzichten:

 

  1. Waarom doe je wat je doet?

Ik zou heel veel kunnen zeggen over de kracht van deze vraag. Maar liever heb ik dat je dit filmpjeĀ bekijkt.

 

  1. Wie is zijn mijn klanten?

Oftewel: wie is jouw doelgroep? Het kan overigens best dat je verschillende doelgroepen hebt. Als je bijvoorbeeld lesgeeft en autonoom werk verkoopt, hoeft je doelgroep niet voor beide werkzaamheden hetzelfde te zijn.

 

  1. Hoe vinden mijn klanten mij?

Komen ze via via bij jou terecht? Of door je website of sociale media? Vinden ze je op beurzen of via een boekingskantoor? Door scherp te hebben waar je klanten vandaan komen, kun je richting geven aan jouw marketing-acties. Oftewel: als je weet dat iets werkt, doe daar dan meer van šŸ˜‰

 

  1. Waar zou ik mijn klanten nog meer mee kunnen helpen?

Het is altijd makkelijker om een bestaande klant of opdrachtgever nogmaals een aankoop te laten doen, dan om een hele nieuwe klant te werven. Door jezelf consequent de vraag te stellen of je jouw klanten nog verder zou kunnen helpen, maak je hier optimaal gebruik van.

 

  1. In welke 3 maanden verdiende ik het afgelopen jaar het meeste?

Door na te gaan in welke 3 maanden je de hoogste omzet had, geef je jezelf op een simpele en effectieve manier inzicht in wat werkt voor jouw bedrijf. Soms ligt de verklaring voor de hand, maar het is goed mogelijk dat je je eerder niet realiseerde dat deelname aan kunstmarkten zoveel opleverde. Of dat je lessen je voornaamste bron van inkomsten zijn. Meten is weten.

 

Welke inzichten kreeg jij door deze vragen te beantwoorden?

Maaike van Steenis

Ontvang nu het gratis e-book

10 dingen die je vandaag nog kunt doen om je inkomsten te vergroten!

Als bonus ontvang je bovendien gratis waardevolle tips en inzichten die jou helpen een succesvol bedrijf te creƫren. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden en je gegevens worden nooit aan derden verstrekt.