Hoe ik van de Corona-crisis profiteerde

In eerdere artikelen deelde ik dat ik me best wel zorgen maak over de impact van de Corona-crisis op de culturele sector. De voorbeelden van festivals, theaters en kunstenaars die de crisis niet overleven stapelen zich op.

Tegelijkertijd biedt elke crisis ook kansen. Darwin beschreef het al: degenen die overleven, zijn degenen die zich het beste aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Als de wereld veranderd, moet je meebewegen met de stroom. Hetzelfde doen als altijd is in zo’n situatie zelden een goed idee.

De afgelopen maanden leverden mij een paar mooie inzichten op. Eentje daarvan is dat ik opnieuw anders ben gaan kijken naar online werken. Het voelde in eerste instantie wrang: eind vorig jaar stopte ik met het aanbieden van online programma’s. Nog geen half jaar later moest ik al mijn workshops cancelen vanwege Corona.

Ik sta nog steeds achter mijn beslissing. De online programma’s die ik aanbood, waren zelfstudie-programma’s. Ik miste interactie, en dus ben ik ermee gestopt. Maar (onder andere) door het lesgeven op Codarts via ZOOM, zag ik dat het ook anders kan.

Mijn plan is dan ook om dit najaar met een online mastermind te starten. Wel echt live contact, maar iedereen vanuit zijn eigen plek. Geen reistijd en -kosten dus. Wel elkaar inspireren en ondersteunen. Binnenkort vertel ik je meer!

Een andere verandering die de komende periode verder vorm mag gaan krijgen, is dat ik mezelf weer meer ga focussen op mijn eigen makerschap. Een enorme boost hierin is dat ik subsidie heb gekregen voor een heel tof project via een tijdelijke regeling die in het leven is geroepen om creatieven in staat te stellen om te blijven maken in deze tijd.

Mijn ervaring en kennis over het aanvragen van subsidies blijkt ook nu weer van grote waarde. Ook die wil ik de komende periode meer gaan inzetten. Ik sta dus zeer open voor creatieven die mijn hulp hierbij kunnen gebruiken. Mocht je je aangesproken voelen, neem dan gerust contact met me op.

Welke veranderingen heb jij de afgelopen periode doorgevoerd in je bedrijf?

Maaike van Steenis

Ontvang nu het gratis e-book

10 dingen die je vandaag nog kunt doen om je inkomsten te vergroten!

Als bonus ontvang je bovendien gratis waardevolle tips en inzichten die jou helpen een succesvol bedrijf te creëren. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden en je gegevens worden nooit aan derden verstrekt.