Weinig inkomsten in de zomer? Probeer deze tips!

Voor veel creatieven is de zomerperiode meestal erg rustig. Muziek- en schilderlessen stoppen omdat het zomervakantie is. Kunstbeurzen en -markten zijn er niet. En voor mensen die in opdracht werken, zoals bijvoorbeeld ontwerpers en tekstschrijvers, zijn de opdrachten een stuk dunner gezaaid.

Voor jou als ondernemer is het belangrijk om je bewust te zijn van de pieken en dalen in jouw vakgebied. In de ideale wereld weet je hoe jouw jaar eruit ziet en verdien je in de betere maanden genoeg om de rustiger periodes op te kunnen vangen.

Maar als je net bezig bent, of als je nog nooit op die manier naar je bedrijf hebt gekeken, kan dat best lastig zijn. Dan realiseer je je in Mei ineens dat je in Juli nog helemaal geen werk hebt. En dat kan voor paniek zorgen. De volgende tips helpen je de zomer (of een andere rustige periode) door:

  1. Organiseer een workshop / masterclass / verdiepingsweek

Als jij als docent gedurende het hele jaar lessen geeft, kan de zomer voor een gat in je inkomsten zorgen. Maar het is ook een zeer geschikt moment om met je leerlingen aan een kort, intensief project te gaan werken.

De zomerperiode is lang, en daardoor zijn er altijd wel weken waarin mensen gewoon thuis zijn en juist tijd hebben voor iets bijzonders. Of waarin ouders hun kinderen graag bezig willen houden šŸ˜‰ Bijvoorbeeld met een dagworkshop of masterclass over een speciaal thema of een specifieke techniek. Misschien organiseer je wel een hele themaweek voor je meest enthousiaste leerlingen.

  1. Organiseer een sale

Om mensen te stimuleren juist in deze periode een aankoop te doen of een opdracht te geven, kun je een tijdelijke korting aanbieden. Of bijvoorbeeld een extraatje weggeven bij opdrachten die in deze maanden zijn verstrekt. Zo zorg je ervoor dat geĆÆnteresseerden NU kopen in plaats van het uit te stellen tot na de vakantie.

  1. Open vast een voorinschrijving voor je activiteiten na de zomer

Heb jij al dingen op de agenda staan voor na de zomer? Zorg dan dat mensen weten dat ze zich nu al kunnen opgeven. Zo zorg je voor meer continuĆÆteit in je inkomsten.

  1. Werk met termijnbetalingen / abonnementen / huurregelingen

Afhankelijk van jouw soort werk, kun je nadenken over een manier om je inkomsten te spreiden. Voor grotere opdrachten kun je termijnbetalingen aanbieden (waardoor je inkomsten in de zomer doorlopen). Als je de mogelijkheid aanbiedt om jouw kunstwerken te huren, zorg je daarmee voor een maandelijkse inkomstenbron voor jezelf. En misschien bedenk je zelf nog creatieve manieren om doorlopende inkomsten te genereren.

  1. Zorg voor inzicht in jouw financiƫle dynamiek

Als je weet in welke maanden je waarschijnlijk meer verdient en in welke minder, kun je hier rekening mee houden. Zet dit eens voor jezelf op een rijtje van de afgelopen 3 jaar. Wat waren de beste maanden? En wat de minste? Welke patronen zie je?

Hoe zorg jij dat je de zomer doorkomt? Met jouw tips help je anderen! Je reactie is welkom!

Maaike van Steenis

Ontvang nu het gratis e-book

10 dingen die je vandaag nog kunt doen om je inkomsten te vergroten!

Als bonus ontvang je bovendien gratis waardevolle tips en inzichten die jou helpen een succesvol bedrijf te creƫren. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden en je gegevens worden nooit aan derden verstrekt.