Waarom een winnaarsmentaliteit zo belangrijk is voor je bedrijf

Mijn neefje van 8 is dol op spelletjes. En sinds een paar jaar heeft hij het schaken ontdekt. Via school volgde hij een cursus, waarin hij de basisregels leerde. En pas geleden deed hij mee aan een toernooitje.

Het is mooi om te zien hoe hij op kan gaan in zijn spel. Hij heeft een plan in mijn hoofd en kan daar enorm van genieten. Hij ziet al helemaal voor zich hoe hij zijn tegenstander gaat verslaan. Helaas vergeet hij vaak dat die tegenstander zelf ook zetten doet. En dat zijn plan daardoor gedwarsboomd wordt.

Gelukkig maakt dat het plezier voor hem niet minder. Hij gaat vol overgave voor de winst, maar kan ook prima dealen met verlies. Zeker als hij na afloop alsnog een medaille of een vaantje krijgt.

In veel opzichten is ondernemen ook een spel. Soms werken dingen en soms niet. Er zijn altijd omstandigheden waar je geen invloed op hebt. Of vaak weet je gewoon vooraf niet precies (of zelfs totaal niet) hoe jouw acties uit zullen pakken.

Ik kan zelf een hele lijst maken van dingen die ik geprobeerd heb en die mislukt zijn. Zoals een crowdfunding actie voor een ondernemersspel. Meerdere organisaties die ik heb benaderd voor het geven van workshops. Artikelen die ik naar kranten heb gestuurd die nooit gepubliceerd zijn. Een dure banner op een theater website die nul nieuwe klanten opleverde.

Tegelijk realiseer ik me maar al te goed dat er ook heel veel dingen zijn die wel lukken. En dat dat nooit zo was geweest als ik de eerste stap niet had gezet uit angst om te falen.

Helaas zie ik maar al te vaak ondernemers die zich wel door deze angst laten verlammen. Door onzekerheid en twijfel beginnen ze ergens maar helemaal niet aan.

“Een workshop organiseren? Wat als er geen aanmeldingen komen?”

“Een galerie benaderen? Dat probeerde ik eens, en ik kreeg geen reactie.”

“Adverteren op Facebook voor mijn muzieklessen? Dat kost geld, en ik weet niet of het wel wat oplevert.”

Deze mensen zijn vooral gefocust op niet verliezen. En dat lukt ze meestal ook prima. Het vervelende is alleen, dat ze met deze houding ook nooit gaan winnen. Of, om het met de woorden van Johan Cruyff te zeggen: als je niet schiet, kun je niet scoren.

Welke risico’s heb jij genomen als ondernemer? En hoe heeft dat uitgepakt? Je reactie is welkom!

Maaike van Steenis

Ontvang nu het gratis e-book

10 dingen die je vandaag nog kunt doen om je inkomsten te vergroten!

Als bonus ontvang je bovendien gratis waardevolle tips en inzichten die jou helpen een succesvol bedrijf te creëren. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden en je gegevens worden nooit aan derden verstrekt.