5 essentiële vragen voor jouw bedrijf

De afgelopen twee jaar waren een behoorlijke achtbaan. Ik vind het soms lastig te bevatten wat er allemaal is gebeurd. Aan de ene kant waren er periodes waarin de boel volledig leek stil te staan, maar op andere momenten gebeurde er van alles. Hoewel ik besef dat het nog geen gelopen race is, komt er langzamerhand beweging in. We durven voorzichtig (of iets minder voorzichtig) toekomstplannen te maken.

Maar misschien heb jij (net als ik) soms ook het gevoel dat je niet zomaar weer de draad kunt oppakken waar je eerder gebleven was. Omdat je niet meer dezelfde persoon bent. Andere verlangens hebt ontwikkeld. Misschien wel nieuwe ervaringen hebt opgedaan in tijdelijk ander werk.

Dat is heel begrijpelijk. Het is niet niks waar we doorheen zijn gegaan (en deels nog in zitten). Dus logisch als dat maakt dat je dingen anders ervaart. Ik heb een paar vragen voor je op een rijtje gezet om aan jezelf te stellen, zodat je bewustere keuzes kunt maken over jouw ondernemerschap na Corona.

  1. Wat heb je het meeste gemist?

Gek hoe dat heel andere dingen kunnen zijn als je vooraf verwachtte. Zelf mis ik het enorm om met een groep te werken. De afgelopen tijd kon mijn coaching gelukkig gewoon doorgaan. Maar werken met een groep is sinds begin Maart 2020 niet meer voorgekomen. Tijdens een groepstraining of lezing leren de deelnemers minimaal net zoveel van elkaar als van mij. Ik geniet altijd enorm van die interactie.

  1. Wat miste je juist helemaal niet?

Die ene lastige klant die nooit helemaal tevreden is? Of het feit dat je in het weekend regelmatig nog aan de slag moet met dingen waar je doordeweeks niet aan toe bent gekomen? Het is nu een mooi moment om te kijken of je daar blijvend afscheid van kunt nemen.

  1. Welk inzicht heeft de afgelopen periode je gegeven?

Door even uit de dagelijkse situatie te zijn, ben je in de gelegenheid van een afstand naar jezelf en je werk te kijken. Je kent dat misschien wel van als je op vakantie bent. En hoewel de afgelopen periode bepaald niet als een vakantie voelde, was het misschien wel een moment om eens te reflecteren op waar je staat.

  1. Voel je momenteel druk om ja te zeggen tegen dingen, omdat er eindelijk weer wat kan?

Dat is heel begrijpelijk. Als je maanden geen expositie of optreden had, wil je niets liever dan weer mensen bereiken met je werk. Maar wees je ervan bewust dat het feit dat je heel graag wilt je kwetsbaar maakt. Laten we niet nu weer een gewoonte maken van slecht betaalde klussen en liefdewerk oud papier.

  1. Wat wil je behouden?

Heb je genoten van wat meer rust? Bevalt regelmatig thuiswerken eigenlijk best of blijk je het heerlijk te vinden om buiten hard te lopen in plaats van dat geploeter in die sportschool? Nu is het moment om te kijken welke gewoonten je een vaste plek in je leven wilt geven.

Ik lees je reactie graag!

Maaike van Steenis

Ontvang nu het gratis e-book

10 dingen die je vandaag nog kunt doen om je inkomsten te vergroten!

Als bonus ontvang je bovendien gratis waardevolle tips en inzichten die jou helpen een succesvol bedrijf te creëren. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden en je gegevens worden nooit aan derden verstrekt.