Helpen deze subsidie-regelingen jou de Corona-crisis door?

Sinds Maart 2020 hobbelen we van lockdown naar lockdown. Er lijkt geen einde aan te komen… Nu de TOZO is weggevallen, is het voor veel creatieven nog lastiger om het hoofd boven water te houden. Daarom wilde ik het jaar beginnen met het uitlichten van een aantal regelingen die misschien interessant zijn voor jou. Subsidieregelingen die speciaal vanwege Corona in het leven zijn geroepen, of initiatieven die daar los van staan maar die wel interessant zijn voor jou als maker, omdat ze erg laagdrempelig zijn.

De afgelopen twee jaar zijn er behoorlijk wat verschillende regelingen geweest, dus dit lijstje is zeker niet volledig. Ook is niet alle informatie op dit moment al bekend. Zie het dus maar als een lijstje suggesties die je zelf in de gaten kunt houden. Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk te variëren qua disciplines en regio’s, zodat er voor iedereen iets interessants tussen zit.

1.    Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

Vanuit het landelijke steunpakket voor de kunst- en cultuursector wordt 1,5 miljoen euro toegevoegd aan een aantal van de reguliere makers-regelingen van het stimuleringsfonds. Je hebt de komende periode dus grotere kans dat jouw aanvraag hier gehonoreerd wordt.

2.    Cultuur en Ondernemen

Niet echt een subsidie, maar misschien wel interessant: Cultuur en Ondernemen biedt de mogelijkheid om via de Cultuur Opstart Lening te investeren in jouw bedrijf.

3.    Fonds Podiumkunsten

Bij het Fonds Podiumkunsten wordt momenteel gewerkt aan verschillende steunmaatregelen. Interessant voor podiumkunstenaars om in de gaten te houden. Je kunt je abonneren op hun nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

4.    Gemeente Alkmaar

De gemeente Alkmaar stelt een aantal beurzen van maar liefst € 25.000,- beschikbaar voor makers. De beurs is bovendien gekoppeld aan een professionaliseringstraject. Je hoeft niet uit Alkmaar te komen, zo lang je maar wel bereid bent om daar te gaan werken.

5.    Pictoright steunfonds

In 2021 kon je bij Pictoright maximaal 1000 euro aanvragen voor projecten. Of dit in 2022 ook zo is, is nog niet bekend maar door de website in de gaten te houden lees je het vanzelf als dat zo is.

6.    Fonds voor Cultuurparticipatie

Er staan verschillende nieuwe regelingen op het programma voor projecten op het gebied van talentontwikkeling en cultuurparticipatie. Deze regelingen zijn deels ook open voor individuele makers.

7.    Amarte

Musici kunnen een aanvraag doen voor een betaald concert. Van het concert wordt een opname gemaakt die je zelf krijgt en kunt gebruiken voor je eigen promotie.

8.    Pitcher perfect 010

Op 1 maart gaat opent opnieuw de regeling Pitcher Perfect 010 van de gemeente Rotterdam. Hier kun je maximaal 10.000 euro aanvragen voor culturele projecten, ook als je geen stichting bent. Let op: aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst, dus snel indienen is belangrijk.

9.    Poppunt Gelderland

Gelderse bands en artiesten kunnen maximaal 1000 euro aanvragen voor hun artistieke of zakelijke ontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan een tour, promotiemateriaal of coaching.

Ik lees je reactie graag!

2 gedachten over “Helpen deze subsidie-regelingen jou de Corona-crisis door?

 1. Anja Jager - Geplaatst op

  Dag Maaike Elise,

  Ik ontvang je nieuwsbrief al jaren en ik wil je nu eens bedanken voor alle positieve input, tips en suggesties die je ons kunstenaars telkens weer aanreikt. Ook dit overzicht van potentiële subsidies is weer heel fijn; als kunstenaar heb je vaak – dat geldt in ieder geval voor mij – geen flauw idee welke regelingen er zoal bestaan.

  Dus heel veel dank én natuurlijk ook heel veel succes in je nieuwe baan!

  Hartelijke groet,

  Anja Jager
  Schilder, (tekst)schrijver

Reacties plaatsen niet mogelijk.

Maaike van Steenis

Ontvang nu het gratis e-book

10 dingen die je vandaag nog kunt doen om je inkomsten te vergroten!

Als bonus ontvang je bovendien gratis waardevolle tips en inzichten die jou helpen een succesvol bedrijf te creëren. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden en je gegevens worden nooit aan derden verstrekt.