5 voordelen van coaching die je niet zou verwachten

Het is mijn laatste coachingsgesprek met theatermaker Yasmine. De afgelopen maanden heb ik haar mogen begeleiden bij de start van een voorstelling. We hebben gewerkt aan subsidie-aanvragen en het verstevigen van de zakelijke kant van haar werk.

Tijdens zo’n laatste afspraak blik ik ook graag even terug op het traject; was het wat ze ervan verwachtte? Zijn de punten waaraan ze wilde werken voldoende aan bod gekomen? Heeft ze vertrouwen in de toekomst?

“Ik heb zeker stappen kunnen maken en vooruitgang geboekt in mijn ondernemerschap” vertelt Yasmine. “Maar er is nog veel meer gebeurd. Dit coachingstraject heeft me ook dingen gebracht die ik vooraf nooit had kunnen bedenken. Zoals dat je me in contact hebt gebracht met een fantastische decorontwerper waarmee ik nu een enorm fijne samenwerking heb”.

Ik hoor het vaker. Een coachingstraject brengt beweging op meerdere vlakken. Soms levert het dingen op die je vooraf niet had verwacht, maar die wel heel welkom zijn. Ik deel graag een paar voorbeelden met je:

 

  1. Een stok achter de deur

Mijn coachees krijgen vaak een opdracht mee na afloop van een coachgesprek. Soms vraag ik ze een video te bekijken of een artikel te lezen, een idee uit te werken of om een begroting te maken. Tijdens het volgende gesprek gaan we daar dan mee aan de slag. En dat helpt enorm om in beweging te blijven. De volgende afspraak vormt een soort deadline om die dingen daadwerkelijk te gaan doen. En dat is fijn. Want juist zaken die je vooral voor jezelf doet, zijn zo makkelijk om voor je uit te schuiven.

 

  1. Jezelf serieuzer nemen

Door ja te zeggen tegen een coachingstraject, zeggen mijn coachees in feite ook “ja” tegen zichzelf en tegen hun eigen ambities en hun verlangen om stappen te maken. Dat is een krachtig signaal. Het zorgt ervoor dat ze meer zelfvertrouwen krijgen en dat ze zichzelf en hun kunst serieuzer nemen.

 

  1. Nieuwe opdrachten

Doordat ik veel mensen ken en belangrijke media goed volg, kom ik regelmatig interessante klussen tegen. Ik deel die graag met mijn coachees. De meeste van hen krijgen vroeg of laat wel een keer een mailtje of appje van me waarin ik ze attendeer op een interessante expositiemogelijkheid, opdracht of artist in residence.

 

  1. Een groter netwerk

Iedereen die een coachingstraject bij mij volgt, krijgt automatisch toegang tot mijn netwerk. En dat is behoorlijk groot 😉 Als jij voor je project op zoek bent naar een fotograaf, een componist of een juridisch adviseur, is er een behoorlijke kans dat ik je iemand kan aanraden. Of dat ik jou aanbeveel bij anderen.

 

  1. Vaker “nee” zeggen 

Vrijwel alle kunstenaars en artiesten herkennen het volgende: mensen die je vragen om voor (bijna) niets te werken. Goed voor de naamsbekendheid, portfolio-opbouw, proefopdracht enzovoorts. Ik heb mooie tools ontwikkeld die je helpen om te bepalen of zo’n klus de moeite waard is, of dat je beter kunt bedanken.

 

Je reactie op dit artikel is welkom hieronder!

Maaike van Steenis

Ontvang nu het gratis e-book

10 dingen die je vandaag nog kunt doen om je inkomsten te vergroten!

Als bonus ontvang je bovendien gratis waardevolle tips en inzichten die jou helpen een succesvol bedrijf te creëren. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden en je gegevens worden nooit aan derden verstrekt.