5 tips om de moed niet te verliezen in deze rare tijd

De afgelopen week had ik het even moeilijk. De verscherpte maatregelen die op 29 September werden aangekondigd zorgden voor een nieuwe stroom aan annuleringen van concerten, evenementen en voorstellingen. Los van wat je verder van de maatregelen vindt, is dit natuurlijk een enorme klap voor alle organisaties, podiumkunstenaars en theaters die zo hard hun best doen om overeind te blijven.

Daarnaast zit ik nog steeds in een conflict met 1 van mijn opdrachtgevers, en het ziet ernaar uit dat ik uiteindelijk naar de rechter zal moeten om te krijgen waar ik recht op heb. Ik kan je vertellen dat dat erin hakt. Als ik dan naar buiten kijk en ook nog eens alleen maar regen en grijs zie, is het lastig om mijn positieve stemming vast te houden.

De verleiding is groot om te zwelgen in zelfmedelijden en mijn dagen te slijten met doelloos rondscrollen over het internet. Maar ik heb gemerkt dat ik me daar niet bepaald beter door ga voelen 😉

Er zijn een aantal dingen die mij helpen op zulke dagen. En omdat ik me voor kan stellen dat jij ook af en toe moedeloos wordt van alles wat er momenteel gaande is, deel ik ze graag met je.

 

 1. Digitale detox

Nieuwssites, kranten en sociale media worden momenteel gedomineerd door Corona-verhalen. Hoewel het nodig is om de belangrijkste zaken te volgen, breng ik verder weinig tijd door op internet. De voortdurende confrontatie met zorgen, onbegrip en discussies doen weinig voor mijn gemoed. Ik beperk me tot het volgen van feiten, maar meng me zo min mogelijk in discussies. En ik merk dat dat ervoor zorgt dat ik in ieder geval niet de hele dag met Corona bezig ben.

 

 

 1. Beweging

Als ik me minder blij voel, heb ik de neiging om gezapig te worden. Het liefste zou ik de hele dag lekker op de bank hangen met een fijn boek. Maar door sporten maak je endorfines aan en daar ga je je beter door voelen. Dus geef ik mezelf maar die spreekwoordelijke schop, en ga ik lekker zwemmen. Maar een andere sport helpt natuurlijk ook…

 

 

 1. Buitenlucht

Sporten zorgt dat je je beter voelt, maar buitenlucht ook! En het mooie is dat je die twee prima kunt combineren. Voor mij betekent dat: wetsuit aan en de plas in. Maar ook zonder beweging merk ik dat ik me beter en stabieler voel als ik regelmatig even een frisse neus haal.

 

 

 1. Iets nieuws leren / proberen

Ik krijg enorm veel energie van het starten van het uitproberen van nieuwe dingen. Mezelf helemaal verliezen in het volgen van een cursus, een tof project of een nieuw recept, maakt me vrolijk.

 

 

 1. Delen met anderen

Uiteindelijk is dit voor iedereen een lastige periode. Mij helpt het om me te realiseren dat ik niet alleen ben. Door met een vriend of vriendin te bellen of af te spreken om mijn verhaal te doen, voel ik me verbonden en dat haalt de scherpe kantjes van een mindere dag.

 

Wat helpt jou door lastige dagen heen? Je tips zijn welkom in de reacties!

4 gedachten over “5 tips om de moed niet te verliezen in deze rare tijd

 1. Nelleke Vollebregt - Geplaatst op

  1,5 Meter,
  Jij bent dichter bij mij dan ik lang ben.
  Ik ben langer dichter dan de meeste
  afstand doet er niet toe
  als het maar niet leid tot afstandelijkheid
  volgens de maatstaf van vandaag
  loop ik een boogje om je heen
  mijd ik constant contact
  maar ik ben dichter bij jou dan ik lang ben

  [een klein lichtpuntje ]

 2. Wendy Lina - Geplaatst op

  Wat mij opvalt als creatief ondernemer: ik kan soms in mineur gaan omdat ik ineens minder werk heb. Maar daardoor besef ik me nu pas hoe belangrijk die identiteit van ‘zelfstandig ondernemer’ voor mij was geworden om in de maatschappij serieus genomen te worden. Nu ben ik nog steeds ondernemer, daarin neem ik mezelf serieus, al heb ik soms TOZO nodig.
  Het enige wat anders is, is dat de spiegel van maatschappelijk aanzien is weggevallen, nu ik minder met mensen werk. Ik heb veel meer tijd om thuis mijn ambacht te verdiepen. Die tijd kan ik verbeuzelen door te gaan klagen over coronaregels, maar ik gebruik hem liever om elke dag piano te studeren. Want daardoor verhoog ik mijn kwaliteit als creatief en uiteindelijk ook als ondernemer.

  1. Maaike - Geplaatst op

   Wat een goede observatie, Wendy! Volgens mij hebben veel kunstenaars hiermee te maken. Ze identificeren zich zo met wat ze doen, dat ze zich momenteel afvragen wie ze zijn zonder dat. Ben benieuwd naar jouw pianospel over een aantal maanden!

Reacties plaatsen niet mogelijk.

Maaike van Steenis

Ontvang nu het gratis e-book

10 dingen die je vandaag nog kunt doen om je inkomsten te vergroten!

Als bonus ontvang je bovendien gratis waardevolle tips en inzichten die jou helpen een succesvol bedrijf te creëren. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden en je gegevens worden nooit aan derden verstrekt.