De 5 soorten activiteiten waarmee je jouw droombedrijf realiseert

De meeste creatieve ondernemers doen of maken verschillende soorten dingen. Dat is ook helemaal prima. Het houdt je werk afwisselend en zorgt ervoor dat je inkomen stabieler is. Zeker tijdens de Corona-crisis kan het een enorm voordeel zijn als je een deel van je werk nog gewoon kunt uitvoeren. Maar er is ook een risico. En dat is dat je erg versnipperd te werk gaat. Zodra je een idee hebt, of een vraag krijgt, ga je aan de slag. Daarmee is jouw aanbod al snel een samenraapsel van allerlei producten en diensten. Dat maakt het moeilijk om richting te geven aan je bedrijf.

Er is geen algemene regel over hoe je aanbod eruit moet zien. Maar het kan geen kwaad om er eens met een helicopterview naar te kijken. De volgende soorten activiteiten zijn van grote waarde voor een succesvol en stabiel bedrijf:

 

  1. Een activiteit waarmee je een goed en relatief stabiel inkomen kunt verdienen

Zeker als starter, is het belangrijk dat je een basisproduct of een basisdienst hebt, die zorgt voor een solide stroom van inkomsten. Als die er nog niet is, heb je een andere bron van inkomsten nodig (bijbaan, spaarrekening, partnerinkomen). Veel ondernemers starten hun bedrijf met een vaste freelance-klus voor een aantal uur per week. Dat geeft financiƫle zekerheid. Maar ook een lespraktijk of een aantal vaste opdrachtgevers die je regelmatig terugvragen, kunnen hiervoor zorgen. Zelf ben ik betrokken bij een aantal adviescommissies. Dit levert mij een redelijk voorspelbare inkomstenstroom op.

 

  1. Een activiteit die een opstapje is naar iets anders

Dat klinkt misschien een beetje cryptisch šŸ˜‰ Wat ik bedoel, is dat je soms nog niet de ervaring of het netwerk hebt om in aanmerking te komen voor bepaalde opdrachten of werkzaamheden die je graag wilt doen. Bedenk je dan wat je zou kunnen doen om die ervaring of dat netwerk op te bouwen. Misschien kun je eerst als vrijwilliger creatieve workshops geven in de buurt, om ervaring op dit gebied op te bouwen? Of neem je een, inhoudelijk iets minder interessante, klus aan om met een bepaald computerprogramma te leren werken? Begrijp me goed: het hoeft zeker niet altijd gratis. Maar er is niks mis mee om iets vrijwillig of voor weinig te doen, als het je waardevolle kennis of ervaring oplevert en portfolio op te bouwen. Voor mijn eerste ā€œklusā€ als productieleider van een theatervoorstelling kreeg ik een vrijwilligersvergoeding van 150 euro. De opdrachten erna waren allemaal betaald.

 

  1. Een product / dienst waarmee je je kunt onderscheiden

Om als ondernemer op te vallen tussen je collegaā€™s, is het nodig dat jouw aanbod herkenbaar is. Dat kan op heel veel manieren. Bijvoorbeeld doordat je garandeert dat je de snelste of goedkoopste bent. Maar het kan ook met je stijl te maken hebben, of met de manier waarop je je werk vormgeeft. Denk bijvoorbeeld aan Tony Chocolonely, die als enige de melkchocolade in rode verpakkingen doet en de pure in blauwe.

 

  1. Iets waarmee je passief inkomen genereert

Het is natuurlijk super om geld te verdienen terwijl je niet werkt. Dat wordt ook wel passief inkomen genoemd. Als je bijvoorbeeld een geautomatiseerde online cursus maakt, of een boek schrijft, verdien je bij iedere verkoop terwijl het werk al gedaan is. Ook inkomsten via bijvoorbeeld Spotify zijn een vorm van passief inkomen. Overigens: helemƔƔl niets doen is er meestal niet bij. Je hebt nog wel wat werk aan promotie en administratie. Maar het is toch wel erg lekker om iedere maand of ieder jaar een betaling te krijgen van iets dat je lang geleden hebt gemaakt.

 

  1. Een droom-project waar je heel blij van wordt

Kunstenaar of artiest wordt je niet omdat je denkt dat het de makkelijkste manier is om veel geld te verdienen. Het is belangrijk dat je jouw creativiteit voldoende kwijt kunt in wat je doet. Wat wil JIJ graag maken? Zorg dat je voldoende tijd en ruimte in plant voor projecten en processen die jou inspireren en waarin je je artistieke ei kwijt kunt.

 

Natuurlijk kan er overlap zijn tussen deze categorieƫn. En het is ook zeker niet nodig om ze alle vijf in jouw bedrijf te hebben. Wel helpt het je om na te denken. Ik ben benieuwd welke inzichten dat oplevert!

 

Heb jij nog aanvullingen op de soorten activiteiten die ik hier heb benoemd? Ik ben heel benieuwd! Ik lees het graag!

Maaike van Steenis

Ontvang nu het gratis e-book

10 dingen die je vandaag nog kunt doen om je inkomsten te vergroten!

Als bonus ontvang je bovendien gratis waardevolle tips en inzichten die jou helpen een succesvol bedrijf te creƫren. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden en je gegevens worden nooit aan derden verstrekt.