Het geheim om de beste te worden in je vak

Nu de binnenzwembaden nog gesloten blijven, openen er in heel Nederland steeds meer buitenbaden. De laatste tijd ben ik daarom, naast het zwemmen in natuurwater, ook regelmatig te vinden in het buitenzwembad in Pernis. Op één van de van de muren daar staat een quote van meervoudig Olympisch zwemkampioen Michael Phelps:

 

“If you want to be the best, you have to do things other people aren’t willing to do”

 

Terwijl ik heen en weer door het koele water crawl, blijven mijn gedachten hangen bij deze woorden. Hoewel ze bedoeld zijn voor sporters, zit er ook voor kunstenaars en artiesten veel waarheid in. We zijn vaak geneigd om te denken dat succesvolle creatieven (en sporters ook, trouwens!) het vooral moeten hebben van hun talent. En dan definieer ik talent even heel breed: alle fysieke en mentale eigenschappen die je helpen om ergens in uit te blinken.

 

Ook Phelps had in die zin talent. Zijn armen zijn bijvoorbeeld uitzonderlijk lang in relatie tot zijn lichaam, wat voor zwemmers een groot voordeel is. Maar dat alleen is niet voldoende om kampioen te worden. Zijn quote gaat over het deel waar je zelf wel invloed op hebt. Het harde werken. Meters maken. Maar ook: slimme manieren bedenken om de concurrentie voor te blijven.

 

Ik realiseer me dat “de beste worden” meestal niet het doel is dat kunstenaars en artiesten voor ogen hebben. Bij sport gaat het over het algemeen om meetbare zaken als tijd of punten. Bij kunst is dat niet aan de orde. Maar het blijft belangrijk om na te denken over je concurrenten, en de manieren waarop jij je van hen kunt onderscheiden. Want er is maar beperkt plek in galerieën, tentoonstellingen of op podia en festivals. Voor jou tig anderen.

 

Daarom wil ik je uitnodigen om je door Michael Phelps’ woorden te laten inspireren. Stel jezelf eens de vraag wat jij bereid bent te doen wat anderen nalaten. Op welk vlak zet jij net dat stapje verder voor je fans, volgers of opdrachtgevers? Waartoe ben jij bereid om je doelen te behalen?

Ik lees je reactie graag!

Maaike van Steenis

Ontvang nu het gratis e-book

10 dingen die je vandaag nog kunt doen om je inkomsten te vergroten!

Als bonus ontvang je bovendien gratis waardevolle tips en inzichten die jou helpen een succesvol bedrijf te creëren. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden en je gegevens worden nooit aan derden verstrekt.