Als je denkt dat je steeds opnieuw in dezelfde valkuil stapt

Mijn coachee Sam vertelt over een gesprek met een onderhandelingsgesprek met een mogelijke opdrachtgever. “Ik dacht dat ik inmiddels wel geleerd had hoe ik om moet gaan met vragen om korting. Maar nu begon ik toch weer te stamelen. En uiteindelijk heb ik toch weer wat van mijn prijs afgedaan”.

Sam zucht en scheurt gefrustreerd een leeg suikerzakje in tientallen snippertjes. “Maar je bent je er nu wel van bewust dat je stamelde” geef ik aan “en een paar maanden geleden durfde je überhaupt nog niet zelf een prijs te noemen. Toen liet je je klant met een bedrag komen en ging je daar gewoon meteen mee akkoord”.

Sams schouders ontspannen een beetje. “Daar zeg je wat. Ik heb korting gegeven. Maar ik ben wel duidelijk geweest over het aantal correctierondes. En ik heb mijn klant alvast enthousiast gemaakt over een langere samenwerking in de toekomst”.

“Klinkt alsof je al heel veel stappen hebt gezet. Geef jezelf wat tijd…”

Ik zie het vaker bij coachees. Ze willen ergens aan werken. En net als ze denken dat ze echt verder zijn gekomen, worden ze geconfronteerd met iets waardoor het lijkt alsof ze weer in precies dezelfde valkuil stappen. Het voelt als een vicieuze cirkel.

Toch is dat niet zo. In werkelijkheid gaat het niet zozeer om cirkels, maar eerder om spiralen. Je komt dezelfde lessen tegen, maar op een ander niveau. Dat is juist een kans om te laten zien dat je het geleerde in de praktijk kunt toepassen.

En soms blijkt dan dat je al een heel eind bent gekomen, maar dat er nog wat puntjes op de i gezet kunnen worden. Nieuwe ronde, nieuwe kansen…

Herken jij dit?

Maaike van Steenis

Ontvang nu het gratis e-book

10 dingen die je vandaag nog kunt doen om je inkomsten te vergroten!

Als bonus ontvang je bovendien gratis waardevolle tips en inzichten die jou helpen een succesvol bedrijf te creëren. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden en je gegevens worden nooit aan derden verstrekt.