De eerste stap die jij kunt zetten op weg naar succes

Vorige maand nam ik, samen met mijn jongere broer en een vriend, als team deel aan een triathlon. Ik was (uiteraard) de zwemmer, mijn broer ging hardlopen en de vriend mocht het wielrennen voor zijn rekening nemen. Het was een geweldige ervaring. Erg leuk om dit samen als team te doen, te meer daar publiek niet toegestaan was en we dus in ieder geval elkaar konden aanmoedigen.

De meeste triatleten leggen het hele parcours in hun eentje af, maar er is dus ook de mogelijkheid om als estafette-team mee te doen zodat elk teamlid 1 van de onderdelen doet. We werden uiteindelijk tweede binnen de teams, maar aangezien er maar vier teams deelnamen is dat geen wereldprestatie. Toch deed het me nadenken.

Uiteindelijk is meedoen de eerste stap op weg naar succes. Want door mee te doen win je niet alleen van de andere deelnemers, maar in feite ook van alle mensen die thuis zijn gebleven. En dat geldt voor sportwedstrijden, maar bijvoorbeeld ook voor sollicitaties, acquisitie en ondernemen.

Tijdens mijn coaching ben ik regelmatig in gesprek met creatieven die moeite hebben om die eerste stap te zetten. Ze dromen van een solo-expositie, een mooie opdracht of geprogrammeerd worden op een festival. Maar ondertussen aarzelen ze om de eerste stap te zetten. Ze versturen die mail toch maar niet, of reageren niet op hun droom-vacature. Vaak maken ze zichzelf wijs dat ze eerst nog iets anders moeten doen of hebben voordat ze kans maken. Maar is dat wel zo?

Natuurlijk is er niks mis met kritisch naar jezelf kijken en een reële inschatting maken of je kans maakt. Sporters komen ook niet meteen uit op de Olympische spelen, maar beginnen eerst met wedstrijdjes op regionaal niveau. Maar creatieven zijn nogal eens extreem kritisch en zelfbewust, en blijven eindeloos sleutelen aan hun website of voorstelling. Dat voelt namelijk een stuk veiliger dan jezelf zichtbaar maken voor anderen en het risico lopen om afgewezen te worden.

Stel jezelf de vraag: op welke gebieden doe ik stiekem niet mee? Waar laat ik kansen om te winnen liggen?

Ik lees je reactie graag!

Maaike van Steenis

Ontvang nu het gratis e-book

10 dingen die je vandaag nog kunt doen om je inkomsten te vergroten!

Als bonus ontvang je bovendien gratis waardevolle tips en inzichten die jou helpen een succesvol bedrijf te creëren. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden en je gegevens worden nooit aan derden verstrekt.