Deze 3 vragen gaan jou verder helpen

Als ondernemer kun je soms zomaar overvallen worden door het “is dit het nou-gevoel”. Zeker als je al een tijd bezig bent, bestaat het gevaar dat je lekker doorkabbelt. Je hebt misschien een aantal vaste opdrachtgevers. Of je hoeft niet zoveel moeite meer te doen om aan werk te komen. Je naamsbekendheid zorgt ervoor dat men je weet te vinden. Hoewel er vast nog verbetering mogelijk is, heb je geen grote zorgen over je inkomsten.

Je houdt van je werk, maar merkt dat je niet meer zo enthousiast bent als in het begin. Tegelijkertijd vind je dat maar raar van jezelf. Je hebt heel hard gewerkt om te komen waar je nu bent, dus je zou toch blij moeten zijn? Is het dan nooit goed genoeg? Dit wilde je toch zo graag?

Als creatieve ondernemer hecht je waarschijnlijk veel waarde aan afwisseling, zelfontwikkeling en vrijheid. Als je in de stabiele fase van je ondernemerschap terecht komt, kan dat gaan schuren. Of er gebeuren dingen om je heen die je laten nadenken over de manier waarop je tot noch toe je ondernemerschap hebt vormgegeven (Corona, anyone?). Op zo’n moment is het goed om jezelf een aantal vragen te stellen:

  1. Wat zou ik doen als ik een maand betaald vrij had om helemaal zelf in te vullen?

Deze vraag helpt je om in te tunen op je verlangens. Zou je op reis gaan om nieuwe plaatsen te ontdekken? Je een maand opsluiten in je atelier of studio om nieuw werk te maken? Gewoon een paar weken lummelen en niks doen? En hoe kun je toch, op een eenvoudige manier, wat meer ruimte geven aan die verlangens. Een maand betaald verlof is meestal niet reëel, maar een maandelijkse trip naar een onbekende stad of elke week een halve dag lummel-tijd misschien wel.

  1. Wat zou ik gaan maken of doen als ik zeker wist dat het zou lukken?

We laten ons vaak (bewust of onbewust) tegen houden door onze angst dat iets geen succes wordt. En, eerlijk is eerlijk, dat kan gewoon. Maar het hoeft niet. Door deze vraag eerlijk naar jezelf te beantwoorden, leg je bloot waar je jezelf laat tegenhouden door angst om te falen. Aan jou wat je met die wetenschap gaat doen 😉

  1. Welke werkzaamheden passen eigenlijk niet meer bij waar ik op dit moment sta?

Voor veel mensen is het heel gewoon om van tijd tot tijd eens door hun keukenkastjes, berging of linnenkast te gaan en te kijken wat er weg mag. Voor je werk is dat minder gebruikelijk, maar minstens net zo zinvol. De kans is namelijk groot dat er dingen zijn die je doet, maar waar je eigenlijk een beetje “uitgegroeid” bent. Ze leveren weinig op, in financiële zin of in de vorm van werkplezier en ontwikkeling.
Stoppen met dat soort dingen, geeft ruimte voor iets nieuws. En je geeft een krachtig signaal af aan jezelf: ik ben gegroeid en daar past een ander soort werk bij.

Ik lees je reactie graag!

Maaike van Steenis

Ontvang nu het gratis e-book

10 dingen die je vandaag nog kunt doen om je inkomsten te vergroten!

Als bonus ontvang je bovendien gratis waardevolle tips en inzichten die jou helpen een succesvol bedrijf te creëren. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden en je gegevens worden nooit aan derden verstrekt.