Drie tips om minder op te zien tegen het doen van je boekhouding

Afgelopen week gaf ik een gastles aan conservatoriumstudenten. Een onderwerp dat op het programma stond was het doen van de boekhouding. Half grappend vertelde ik dat ze wel een beetje lief voor mij moesten zijn. Als je les geeft over boekhouden en belastingen aan kunstenaars of artiesten, weet je zeker dat er geen enkele student is die jouw vak enorm leuk vind.

Logisch ook, als conservatoriumstudent wil je graag muziek maken. Als kunstenaar is bijvoorbeeld schilderen of keramiek je passie. Als je je boekhouding als leukste deel van je werk ziet, kun je misschien beter overwegen om een administratiekantoor te beginnen 😉

Toch waren mijn studenten blij met de les. Boekhouden is dan wel niet hun hobby, maar ze waren het er allemaal over eens dat het veel stress scheelt als je weet dat het in orde is. Veel creatieven hebben toch een beetje een doemscenario in hun achterhoofd dat ze ineens overvallen worden door een belastingaanslag van anderhalve ton. Ook als hun omzet “maar” een tiende daarvan is. En dat hoeft helemaal niet.

Ik heb drie tips voor je die je gaan helpen om er minder tijd en energie aan te besteden:

  1. Gebruik een prettig systeem

Er zijn tegenwoordig veel gebruikersvriendelijke systemen voor je boekhouding. Die zorgen ervoor dat je er veel minder tijd mee kwijt bent. Jij hoeft alleen maar af en toe wat te uploaden en het systeem genereert (bijvoorbeeld) automatisch informatie voor je BTW-aangifte.

Ook zijn er systemen die je kunt koppelen aan andere onderdelen van je bedrijf, zoals bijvoorbeeld je webshop. Hoe fijn is dat? Een webshop maken die automatisch verkopen verwerkt in je boekhouding. Dat kan voor de verkoop van producten zoals kunstwerken of design-artikelen, maar bijvoorbeeld ook voor diensten zoals workshops of tickets voor een evenement.

  1. Maak er elke maand even tijd voor vrij

Toen ik net startte als ondernemer deed ik één keer per jaar mijn boekhouding. En daardoor was het steeds een enorme bult werk. Bovendien moest ik eigenlijk steeds opnieuw uitzoeken hoe het ook alweer werkte. Waar vul ik wat in? Waar had ik dat ene bonnetje ook alweer gelaten?

Door regelmatig de boel even bij te werken is het niet ineens een klus waar ik twee volle dagen mee bezig ben (en wat voelt als een Mount Everest aan saaiheid). En omdat ik na een maand nog wel zo’n beetje weet hoe het ook alweer werkte maar na een jaar blijkbaar niet meer, gaat het ook nog een stuk sneller.

  1. Doe je boekhouding op een leuke plek

Deze tip kreeg ik ooit van een collega, en ik vind ‘m briljant! Als je iets moet doen waar je minder lol in hebt, zorg er dan voor dat je dat in ieder geval op een fijne en inspirerende plek doet. Mijn collega vertelde dat ze regelmatig haar website bijwerkte of boekhouding deed in een museumcafé. Eerst een uurtje of twee aan de slag met een goede kop thee erbij (taart optioneel), daarna een tentoonstelling. Toch een stuk aangenamer dan op je eigen zolderkamertje.

Heb jij nog tips om je boekhouding leuker of makkelijker te maken? Allebei is natuurlijk helemaal geweldig!

Maaike van Steenis

Ontvang nu het gratis e-book

10 dingen die je vandaag nog kunt doen om je inkomsten te vergroten!

Als bonus ontvang je bovendien gratis waardevolle tips en inzichten die jou helpen een succesvol bedrijf te creëren. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden en je gegevens worden nooit aan derden verstrekt.