Hoe ziet jouw ideale werkplek eruit?

Als ondernemer is de kans best groot dat je vanuit huis werkt. Of misschien huur je een studio of kantoorruimte. In ieder geval: je mag je eigen plek kiezen en bent dus ook vrij in de manier waarop je die kunt inrichten.

Nu ik zelf binnenkort verhuis naar een andere woning, merk ik dat ik automatisch ga nadenken over de inrichting van mijn nieuwe plek. Voor mijn coachafspraken maak ik gebruik van ruimte buiten de deur. Maar het schrijven van artikelen, het bedenken en uitwerken van trainingen en alle online overleggen vinden plaats in mijn eigen huis.

Daarom is dit een mooi moment om eens stil te staan bij wat ik nodig heb in een fijne werkruimte. En welke inzichten heb ik de afgelopen jaren hierover opgedaan? Hoe gaan andere creatieven hiermee om?

Voor mij is kleur een hele belangrijke factor in hoe ik me voel. Ik ben dol op heldere kleuren en heb ze graag om me heen. Ik was op zoek naar frisheid en energie. De combinatie van wit, turquoise en blauw doet me denken aan een zonnig Grieks eiland. Heerlijk om tijdens het werken wat vakantievibes te voelen.

Een favoriete markering-schrijver van mij is Robert B. Cialdini. In zijn boek “The small big” schrijft hij onder andere over de relatie tussen ruimte en focus. Uit onderzoek blijkt dat mensen in een ruimte met hoge plafonds sneller tot creatieve ideeën komen. Terwijl ze in een krappere ruimte sneller opschieten met bijvoorbeeld de boekhouding of het maken van een planning. Toch een leuk weetje om rekening bij te houden bij je inrichting.

Ook moest ik denken aan illustrator Sabine Wisman, die ik interviewde voor mijn boek Tussen Kunst en Cash. Zij kiest er bewust voor om een ruimte in te richten voor creatief werk. En een andere voor het beantwoorden van e-mails en het organiseren. Zo bepaalt ze door de plek waar ze gaat zitten heel bewust waar ze mee aan de slag gaat.

Wat ik in ieder geval ga doen, is een paar zichtbare herinneringen neerzetten of ophangen aan mijn successen. De eerste proefdruk van mijn boek. Dat kaartje van een coachee die me vertelt wat het traject haar opleverde. De flyer van mijn eigen voorstelling.

Hoe ziet jouw ideale werkruimte eruit?

4 gedachten over “Hoe ziet jouw ideale werkplek eruit?

  1. Winy Jacobs - Geplaatst op

    Mijn werkplek moet ruimte hebben om te bewegen tussen al mijn grote schilders-doeken ,ik moet afstand kunnen nemen. Afstand tussen mezelf en de ezel! Daarom heen heb ik veel ruimte nodig, ook voor tafels met potten verf op meerdere plekken, een hoek voor acryl een hoek voor olie. Tegen een groot deel van de muren staan mijn doeken, dat zijn er te veel, dus veel muurruimte is fijn ,het liefste was de ruimte echt groot, zodat ik zelf een expositie zou kunnen inrichten maar helaas die luxe heb ik niet. Omdat mijn werkplek niet thuis is is er ook een aanrecht en een keukenblokje in,..heel fijn tenslotte ben ik er als ik werk vaak uren achter elkaar en is een bak leut wel lekker. Goed licht ,verwarming ,en nog wat kastruimte en natuurlijk staat er een bank in om even in te relaxen als ik bezoek heb in mijn atelier! Helaas heb ik er geen wifi dus sla ik beeltenissen die ik gebruik tijdens het werk op ,zodat ik wel mijn laptop kan gebruiken, met een muziekbox heb ik ook lekker muziek bij het werk. Ik heb mijn atelier beschreven op een paar luxe problemen na mijn ideale werkplek een grote ruimte van 10/8 m2 met een hoog dak, het is een oude varkensstal geweest ooit!

  2. Theo Soontiëns - Geplaatst op

    Mijn zolder! Met een ruime dakkapel met ramen over de volledige 7 meter. Zo kijk ik uit over de wijk, randje dorp, bijna het bos in. Twee bureaus tegenover elkaar. Eén met de PC met 2 grote schermen. Het andere volledig analoog. Met de vulpennen, inktpotten, kleurpotloden, scharen. lijm en snijmessen. Met de stempeldozen en stempels. Permanent een leeg blok A5 tekenpapier uitnodigend op het bureau; de plek voor de ideevorming en -ontwikkeling; het werken met de handen. En om die bureaus: alles leegte. Nee, toch! In een uiterste hoekje een bedje. Voor dat middagdutje dat er altijd komt.

Reacties plaatsen niet mogelijk.

Maaike van Steenis

Ontvang nu het gratis e-book

10 dingen die je vandaag nog kunt doen om je inkomsten te vergroten!

Als bonus ontvang je bovendien gratis waardevolle tips en inzichten die jou helpen een succesvol bedrijf te creëren. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden en je gegevens worden nooit aan derden verstrekt.