Drukdrukdruk…

Hoe gaat het met je? Druk!

Ik hoor vaak dat creatieven op deze manier reageren als hen gevraagd wordt “hoe het gaat”. Eigenlijk best vreemd… want druk op zich zegt niet zoveel. Je kunt lekker druk zijn maar ook op het randje van een burn out balanceren. Je met plezier en enthousiasme op een nieuw project storten is iets wezenlijk anders als tot laat in de avond bezig zijn met alle administratieve taken die je overdag niet af hebt gekregen.

Op de één of andere manier associëren we druk meestal met positieve zaken. Zoals gewild zijn, succes hebben of goed bezig zijn. Terwijl het druk hebben an sich niets zegt over de effectiviteit van waar je mee bezig bent. Er is zelfs bewijs voor het tegendeel: door hoge werkdruk heb je minder overzicht en werk je minder efficiënt.

Mijn werkweken kunnen behoorlijk wisselen. De ene week heb ik veel afspraken en de andere bijna geen. En ik betrap mezelf er af en toe op dat ik me in rustigere periodes wel eens af vraag “wat anderen ervan denken” als ik een hele week geen afspraken buiten de deur heb.

Terwijl ik juist in die dagen in mijn eentje achter de laptop hele zinvolle dingen doe. Zoals online programma’s maken, artikelen schrijven en kennis vergaren. Ik durf zelfs te beweren dat die dagen broodnodig zijn om mijn werk te kunnen doen op een manier waarop ik me prettig voel.

En laten we eerlijk zijn: ook jij kent vast wel een voorbeeld van iemand die altijd vreselijk druk is met van alles. Maar die heel weinig voor elkaar krijgt. Omdat die drukte vooral bestaat uit bezigheden die helemaal niks opleveren. Druk zijn kan namelijk ook betekenen dat je te weinig kritisch bent in waaraan (of aan wie) je jouw tijd besteed. Koffietje met X en overlegje met Y. Daarna nog even sparren met Z. Maar is het ook nodig? Of is het eerder een gewoonte geworden om maar overal ja op te zeggen? Want druk is immers goed…

Zullen we stoppen met het verheerlijken van drukdrukdruk? Voortaan gewoon eens af en toe een foto op Facebook posten van een dagje zonder afspraken thuis achter de laptop? Er trots op zijn dat je met 3 dagen werken ook voldoende verdient om van rond te komen? Geen afspraak meer maken voor iets dat ook tijdens een telefoontje van 10 minuten besproken kan worden?

En vooral: als iemand vraagt hoe het met je gaat, vol zelfvertrouwen antwoorden: goed! Ik heb het zo heerlijk rustig!

Lijkt me een geweldig voornemen voor het nieuwe jaar 😉

Hoe kijk jij aan tegen druk zijn? Ik ben heel benieuwd! Je reactie is welkom

Maaike van Steenis

Ontvang nu het gratis e-book

10 dingen die je vandaag nog kunt doen om je inkomsten te vergroten!

Als bonus ontvang je bovendien gratis waardevolle tips en inzichten die jou helpen een succesvol bedrijf te creëren. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden en je gegevens worden nooit aan derden verstrekt.