Hoe je zorgt dat je spaargeld toch iets oplevert

 

Op dit moment levert een normale spaarrekening weinig tot niets op. Je kunt via verschillende websites de spaarrente vergelijken, en dan zie je dat de bekende Nederlandse banken nu maximaal 0,02% rente betalen over je spaargeld. Bij veel banken is de rente zelfs nul. Feitelijk lever je dus geld in als je je geld op zo’n rekening zet. Want door inflatie wordt je geld minder waard en als je meer dan € 50.000,- euro spaargeld hebt (in 2021), betaal je over het bedrag boven deze grens ook nog belasting. Toegegeven: € 50.000,- is een flinke som geld. Maar als ondernemer is het natuurlijk goed mogelijk dat je een buffer hebt. Of misschien spaar je wel voor je pensioen. Dan is zo’n bedrag ineens helemaal niet zo gek.

Voor mij was dit aanleiding om eens na te denken over andere manieren om mijn spaargeld weg te zetten. Best een zoektocht, want er zijn zoveel opties! Investeren in vastgoed, beleggen, bitcoins, lijfrentes en deposito’s… Ik verdiepte me er een dagje in, en kwam toen op drie strategieën waar ik me goed bij voel. Misschien helpen mijn overwegingen jou ook bij je keuzes:

  1. Een deposito openen

Een deposito is een variant op de bekende spaarrekening. Je opent een deposito bij een bank voor een vooraf vastgestelde looptijd. Dat kan een jaar zijn, maar ook tien jaar. Je ontvangt gedurende deze hele periode een vast bedrag aan rente. Omdat je gedurende die periode niet bij je geld kunt, is die rente vaak hoger dan bij een normale spaarrekening. Als je gedurende de looptijd je geld wilt opnemen, betaal je doorgaans een boete. Het is dus wel belangrijk dat je vrij zeker bent dat je je geld niet eerder nodig hebt. Het is dus vooral geschikt als je je geld voor een langere periode wilt wegzetten, en graag zekerheid wilt.

  1. Investeren via een crowdfunding-platform

Er zijn verschillende platforms waarop ondernemers via Crowdfunding geld inzamelen om hun bedrijf op te starten of uit te breiden. Sommige van die platforms richten zich specifiek op projecten in ontwikkelingslanden of op projecten met een duurzame insteek. Door jouw geld als het ware “uit te lenen” aan deze ondernemers, draag je bij aan een goed doel. Bovendien krijg je rente over het geld dat je uitleent. Die rente ligt meestal tussen de 4 en 8%. Aanzienlijk meer dan op een spaarrekening dus! Wel is het belangrijk om je te realiseren dat er een kans bestaat dat de ondernemer aan wie je jouw geld hebt uitgeleend failliet gaat. Het is dus niet zonder risico.

  1. Kunst kopen

Een kunstwerk in huis is uiteraard altijd een goed idee. Maar naast het plezier dat je ervan hebt, kan het ook goed zijn dat een kunstwerk meer waard wordt. Daarmee is het kopen van een kunstwerk ook interessant als investering. Uiteraard is het dan wel belangrijk dat je je verdiept in de kunstwereld, zodat je kunt bepalen of een werk geschikt is als investering. Het inschakelen van een adviseur of galerie kan daarbij nuttig zijn.

 

 

Maaike van Steenis

Ontvang nu het gratis e-book

10 dingen die je vandaag nog kunt doen om je inkomsten te vergroten!

Als bonus ontvang je bovendien gratis waardevolle tips en inzichten die jou helpen een succesvol bedrijf te creëren. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden en je gegevens worden nooit aan derden verstrekt.