Gisteren woonde ik een webinar bij over het tegengaan van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Tijdens het webinar kwamen verschillende onderwerpen aan de orde. Onder meer de noodzaak voor bedrijven en organisaties om te leren hoe ze op het werk het gesprek aan kunnen gaan hierover. Wat vinden we ongewenst en wat niet? Hoe willen we met elkaar omgaan? Het is best lastig om hier op een open en constructieve manier over met elkaar te praten. Zeker in een werksetting.
Verrassend vond ik het dat één van de sprekers tijdens het webinar benoemde dat er ook theatermakers zijn die voorstellingen bij bedrijven spelen om dit thema aan te kaarten en het gesprek te openen. Als hulpmiddel om dingen te verduidelijken en de zware lading er een beetje af te halen. Medewerkers zien zo het effect van bepaalde opmerkingen en handelingen en kunnen daarna in gesprek over wat ze hiervan vinden.
Zelf had ik nog niet gehoord van deze insteek. En als ik (als podiumkunst-professional) het al niet ken, denk ik dat dat voor de meeste bedrijven of organisaties niet anders is. In de chat tijdens het webinar vroegen verschillende deelnemers (vaak leidinggevenden bij bedrijven) naar informatie hierover. De interesse is er dus blijkbaar wel!
Wat ik hier zag gebeuren, was dat bedrijven niet wisten dat ze deze theatermakers “nodig” hadden. Toen ze daar eenmaal achter waren (doordat het in het webinar werd benoemd), waren ze plots heel geïnteresseerd en bereid tot het inhuren van deze aanbieders.
Voor mij maakte dit voorval extra duidelijk hoe belangrijk het is dat je jouw (potentiële) klanten laat weten dat ze jou nodig hebben. Met andere woorden: welk “probleem” los jij voor ze op? Welke (positieve) verandering kunnen ze realiseren door met jou te gaan werken? En hoe zorg je ervoor dat je ze ook bereikt met deze boodschap?
Je reactie is welkom hieronder.