Keuzes maken voor het nieuwe jaar: een checklist

Het komende jaar wil ik mezelf meer rust en ruimte gunnen. En dat maakt dat ik behoefte heb aan een herziening van mijn werkzaamheden. Keuzes maken dus. Daarom heb ik nagedacht over de dingen die ik belangrijk vind in mijn werk. Zodat ik de werkzaamheden en opdrachten kan selecteren die daarbij passen. En andere kan laten gaan. Voor mij komen dan een aantal elementen naar voren:

1.    Geld

Beetje dooddoener misschien, maar ik wil van mijn werk kunnen leven. En dus zijn er opdrachten nodig die voldoende opleveren. Naast hoeveel bepaalde werkzaamheden opleveren, kijk ik ook naar de stabiliteit van deze inkomsten. Komen ze regelmatig terug? Zo zorg ik voor voorspelbaarheid in mijn financiën.

2.    Vrijheid

Is er ruimte om de werkzaamheden te plannen op de manier en het moment dat het mij uit komt? Kan ik het invullen op mijn eigen manier? Komend jaar wil ik weer actiever eigen trainingen aanbieden, omdat ik dan volledig vrij ben in planning en uitvoering. Ik merk dat ik dat het afgelopen jaar wel heb gemist.

3.    Artistieke ontwikkeling

De behoefte aan creëren (in mijn geval schrijven) en dit naar buiten brengen voel ik de laatste tijd sterk. Graag maak ik hier meer ruimte voor. Dat betekent meer schrijftijd, maar ook vaker het podium op. Samenwerkingen aangaan met andere disciplines om mezelf daarin uit te dagen.

4.    Verbinding

Naast het inhoudelijke stuk, ervaar ik dat de mensen waarmee ik werk een grote rol spelen in de voldoening die ik hieruit haal. Het met andere creatieven in gesprek zijn vind ik waardevol en inspirerend. Dat komt onder meer aan bod in mijn werk voor adviescommissies. Dit blijf ik daarom graag doen. Maar ik maak wel een keuze in welke commissies hieraan het meeste bijdragen. Dat betekent dat er ook commissies zijn waarvan ik afscheid heb genomen.

5.    Persoonlijke ontwikkeling

Het past niet bij mij om lang met hetzelfde bezig te zijn. Ik heb het nodig om steeds te kijken wat de volgende stap is. Het werkveld nog beter, en vanuit andere perspectieven, leren kennen. Daarom oriënteer ik me op een rol als toezichthouder binnen de cultuursector. Nog niets concreets, maar wel een mooi vooruitzicht.

Dit lijstje is heel persoonlijk. Maar misschien helpt het je om na te denken over welke aspecten JIJ graag terug ziet in je werk in 2024. En van daaruit de juiste keuzes te maken.

 

Misschien wil je hier iets over delen om anderen te inspireren? Je reactie is welkom hieronder.

Maaike van Steenis

Ontvang nu het gratis e-book

10 dingen die je vandaag nog kunt doen om je inkomsten te vergroten!

Als bonus ontvang je bovendien gratis waardevolle tips en inzichten die jou helpen een succesvol bedrijf te creëren. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden en je gegevens worden nooit aan derden verstrekt.