Maar je vind het toch leuk om te doen? Dan hoef je er toch geen geld voor…

Afgelopen donderdag vloog ik naar Limassol in Cyprus. Ik mocht daar een workshop geven tijdens het 5e Jazz & World Music Showcase festival. Enorm tof natuurlijk!

Vorig jaar heb ik dat ook al gedaan. De organisatie had mijn naam doorgekregen en vroeg mij om deze workshop te geven. Blijkbaar was dat voor herhaling vatbaar, dus toen ik een voorstel deed voor een andere workshop dit jaar gingen ze daar graag op in.

Toegegeven: een 5-daagse trip naar een zonnig eiland, het ontmoeten van inspirerende musici en het bezoeken van hun concerten en tussendoor naar het strand of sightseeing…het voelt niet als werk. Maar dat is het natuurlijk wel.

Dat zeg ik niet om te klagen. Ik voel me absoluut zeer bevoorrecht om dit te mogen doen. Maar… leuk werk is net zo goed werk. Het vraagt tijd, energie en kennis. En in de tijd dat ik weg was kon ik geen andere opdrachten doen.

Daarom voelde het voor mij helemaal niet raar om betaald te worden voor deze workshop. Omdat ze mij als buitenlandse gast inhuren heeft de organisatie extra kosten voor reis en hotel. Maar daar staat tegenover dat ik ook meer tijd kwijt ben omdat ik moet reizen. Het vraagt dus van beide kanten een investering.

Toevallig kwam dit onderwerp onlangs ook ter sprake tijdens een coachingsgesprek. Willeke Klaassen (www.willekeklaassen.nl) is kunstenares en maakt prachtige werken van textiel. Ze verwerkt daar ook afdrukken van bladeren en andere natuurlijke materialen in.

Om die materialen te verzamelen, loopt ze regelmatig lange stukken buiten door de bossen. Dat is heerlijk. Net als het maken van de kunstwerken. Willeke geniet daar enorm van. Haar ogen stralen als ze erover praat. Maar het is ook haar werk. En daarom is het logisch dat haar creaties geld kosten.

Als ze het gratis zou weggeven, zou het geen werk zijn. En zou ze daarnaast dus een andere inkomstenbron moeten vinden. Waardoor er minder tijd over blijft voor de ontwikkeling van haar werk. Waarschijnlijk zou ze dus veel minder kunst kunnen maken. En ook minder goede.

Gek eigenlijk… ik ken koks, artsen, kappers en kleuterjuffen die enorm veel plezier hebben in hun werk. Maar die nooit de vraag krijgen om het voor niets te doen omdat ze er lol in hebben. Waarom zou jij dat dan wel moeten doen?

Heb jij wel eens de vraag gekregen of je iets gratis kon doen, omdat je er plezier in hebt? Je ervaring is welkom!

2 gedachten over “Maar je vind het toch leuk om te doen? Dan hoef je er toch geen geld voor…

 1. Arnoud - Geplaatst op

  Heel herkenbaar dit. Ik kreeg onlangs de opmerking: “Geweldig mooi wat je doet en je hebt er zelf ook zoveel plezier in. Dan is het ook niet erg dat je er niks aan verdient”. Deze man viel van z’n stoel en z’n onderkaak zakte tot onder z’n adamsappel toen ik zei dat dit leuke werk wel degelijk ook mijn broodwinning was.
  Elke keer als ik optreed krijg ik wel een vergelijkbare discussie en dito verbazing van mijn gesprekspartner.
  Blijkbaar zitten er overtuigingen in het collectief bewustzijn dat je met creatieve werkvormen je brood niet kunt verdienen. En ook dat werken niet echt leuk mag zijn. Je moet een mate van lijden ervaren en als goedmaker krijg je hiervoor geld. Dat verklaart dat, wanneer een activiteit wel leuk is het dus geen werk kan zijn en je er dus geen geld voor mag/kan vragen.
  Degenen die daar het meest onder leiden zijn veel van mijn collega’s. Ze sappelen wat af. Ze doen hartstikke leuk en eervol werk en maken veel mensen blij, leveren dus veel toegevoegde waarde, maar nemen genoegen met een inkomen waarmee ze net kunnen overleven.
  Succes met je mooie werk Maaike!

  Reageren
 2. Jan Wisse - Geplaatst op

  GRATIS KUNST
  Er leven de vreemdste ideeën over kunstenaars en hoe ze leven. Of waar ze van leven.
  Hoe vaak krijg je als kunstenaar niet de vraag “En… kan je er van leven?” Ook toen ik deelnam aan het TV programma ‘Sterren op het doek’. Mijn verhelderend antwoord: “Ik ga er niet dood van”.
  Ondanks de overtuiging van veel mensen dat er met kunst geen droog brood te verdienen valt, wordt er regelmatig een beroep gedaan op je liefde voor kunst of medemens met de bedoeling dat je iets gratis doet of kunstwerken weggeeft.

  GRATIS EXPOSEREN is er zo een: Er zijn talloze plekken waar je gratis je kunstwerken mag ophangen. Hebben beide partijen, kunstenaar en expositieplaats er profijt van, dan kan dat OK zijn. Maar er zijn grenzen.
  Ik kreeg een keer het aanbod om in het ministerie van Binnenlandse Zaken te exposeren. Drie maanden lang met plm. 30 schilderijen. Ik zou een opening krijgen met hapjes en drankjes en misschien de minister er bij. Gratis een gebouw van kunst voorzien met mijn werk voor drie maanden? Op mijn vraag of er dan werk aangekocht zou worden door het ministerie was het antwoord ontkennend en de kansen op verkoop aan bezoekers bleken ook ongeveer nihil. Een hangvergoeding leek me dan wel op zijn plaats. Maar daar wilde men niet aan: “We vinden wel iemand anders.” Kunstenaars worden hier en daar nog steeds als profiteurs weggezet (ga toch normaal werk zoeken) maar het moge duidelijk zijn wie in dit voorbeeld de profiteurs zijn.

  EIGEN BROEK OPHOUDEN
  Een bekend beeld voor velen zal ook zijn: de overheden die steeds roepen dat kunstenaars hun eigen broek op moeten houden en zich moeten professionaliseren. Kom je vervolgens met een begroting voor een project dan wordt er bij voorbeeld ineens moeilijk gedaan omdat je al je uren rekent.
  In Delft werd een prima initiatief gelanceerd: Ontmoetingen tussen cultureel ondernemers en het bedrijfsleven en daar zouden serieuze opdrachten uit kunnen voortvloeien. Echter, de bedrijven schotelden situaties voor waar ze oplossingen voor zochten en of je maar even je suggesties voor oplossingen wilde spuien om te zien of je een geschikte kandidaat bent. Gratis ideeën weggeven? Goedemorgen, zo werkt dat niet voor mij, dus ik ben opgestapt.

  GOEDE DOELEN
  Kunstenaars zijn ook één van de eersten waar men aan denkt bij het organiseren van acties voor Het Goede Doel. Of je a.u.b. een kunstwerk wil afstaan voor het Doel. Waarom ik weer? Vraag andere ondernemers maar eens om een brood, een paar schoenen of een salontafel. Gelukkig is er een kleine kentering merkbaar in de goede doelen sfeer (men heeft gemerkt dat kunstenaars toch niet helemaal gek zijn): Tegenwoordig mag je soms een vergoeding claimen voor je werk als dat verkocht wordt op een benefietveiling.

  NEDERLAND KAN OOK LIEF ZIJN
  Het omgekeerde maak ik ook mee:
  Toen ik kon meedoen aan een groot project voor buitenkunst in Singapore had ik een prachtige locatie gevonden voor mijn werk: Op twee grote pilaren van een gebouw aan Orchard Road. Ik vroeg de eigenaar of ik mijn werk daar mocht plaatsen. Voor niets: gratis tijdelijke kunst op de pilaren en de firma van het gebouw kon gratis meedelen in de publiciteit. Nee, zo gaat dat niet, kreeg ik te horen. Maar voor S$800,- per dag mag je je gang gaan.
  Dat is in Nederland dan weer anders. Daar zijn ondernemers meestal blij met een interessant kunstproject. Ze zijn vaak bereid om ruimte ter beschikking te stellen, zeker als ze daar gratis aan mee kunnen doen. En regelmatig is men ook bereid een (financiële) bijdrage te leveren voor de presentatie.

  NAAMSBEKENDHEID
  Het is waar: Er liggen altijd kansen voor vergroting van je naamsbekendheid als je ergens aan mee doet. Het is aan de kunstenaar om zich in mooie verhalen te laten meeslepen of af te wegen of het professioneel gezien al dan niet een goede stap is om gratis werk te leveren of de kosten voor een presentatie voor lief te nemen. Wat is wijsheid?
  Wat ons brengt bij Rousseau:
  “Nature never deceives us; it is we who deceive ourselves.”

  Jan Wisse
  ___________________________________________________

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maaike van Steenis

Ontvang nu het gratis e-book

10 dingen die je vandaag nog kunt doen om je inkomsten te vergroten!

Als bonus ontvang je bovendien gratis waardevolle tips en inzichten die jou helpen een succesvol bedrijf te creëren. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden en je gegevens worden nooit aan derden verstrekt.