Maar je vind het toch leuk om te doen? Dan hoef je er toch geen geld voor…

Afgelopen donderdag vloog ik naar Limassol in Cyprus. Ik mocht daar een workshop geven tijdens het 5e Jazz & World Music Showcase festival. Enorm tof natuurlijk!

Vorig jaar heb ik dat ook al gedaan. De organisatie had mijn naam doorgekregen en vroeg mij om deze workshop te geven. Blijkbaar was dat voor herhaling vatbaar, dus toen ik een voorstel deed voor een andere workshop dit jaar gingen ze daar graag op in.

Toegegeven: een 5-daagse trip naar een zonnig eiland, het ontmoeten van inspirerende musici en het bezoeken van hun concerten en tussendoor naar het strand of sightseeing…het voelt niet als werk. Maar dat is het natuurlijk wel.

Dat zeg ik niet om te klagen. Ik voel me absoluut zeer bevoorrecht om dit te mogen doen. Maar… leuk werk is net zo goed werk. Het vraagt tijd, energie en kennis. En in de tijd dat ik weg was kon ik geen andere opdrachten doen.

Daarom voelde het voor mij helemaal niet raar om betaald te worden voor deze workshop. Omdat ze mij als buitenlandse gast inhuren heeft de organisatie extra kosten voor reis en hotel. Maar daar staat tegenover dat ik ook meer tijd kwijt ben omdat ik moet reizen. Het vraagt dus van beide kanten een investering.

Toevallig kwam dit onderwerp onlangs ook ter sprake tijdens een coachingsgesprek. Willeke Klaassen (www.willekeklaassen.nl) is kunstenares en maakt prachtige werken van textiel. Ze verwerkt daar ook afdrukken van bladeren en andere natuurlijke materialen in.

Om die materialen te verzamelen, loopt ze regelmatig lange stukken buiten door de bossen. Dat is heerlijk. Net als het maken van de kunstwerken. Willeke geniet daar enorm van. Haar ogen stralen als ze erover praat. Maar het is ook haar werk. En daarom is het logisch dat haar creaties geld kosten.

Als ze het gratis zou weggeven, zou het geen werk zijn. En zou ze daarnaast dus een andere inkomstenbron moeten vinden. Waardoor er minder tijd over blijft voor de ontwikkeling van haar werk. Waarschijnlijk zou ze dus veel minder kunst kunnen maken. En ook minder goede.

Gek eigenlijk… ik ken koks, artsen, kappers en kleuterjuffen die enorm veel plezier hebben in hun werk. Maar die nooit de vraag krijgen om het voor niets te doen omdat ze er lol in hebben. Waarom zou jij dat dan wel moeten doen?

Heb jij wel eens de vraag gekregen of je iets gratis kon doen, omdat je er plezier in hebt? Je ervaring is welkom!

Maaike van Steenis

Ontvang nu het gratis e-book

10 dingen die je vandaag nog kunt doen om je inkomsten te vergroten!

Als bonus ontvang je bovendien gratis waardevolle tips en inzichten die jou helpen een succesvol bedrijf te creëren. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden en je gegevens worden nooit aan derden verstrekt.