Zo zorg je dat mensen supersnel een bloedhekel aan je krijgen…

Kennen jullie dat? Mensen (die je niet kent) die je een vriendschapsverzoek sturen op Facebook. En zodra je bevestigt ontvang je een verzoek om hun pagina te liken. Het geeft je het gevoel dat het ze enkel om die like te doen is. Dat ze totaal niet geïnteresseerd zijn in jou als persoon.

Inmiddels ben ik zo allergisch voor deze aanpak, dat ik ze meteen weer verwijder als vriend. Dat klinkt misschien nogal rigoureus. Maar blijkbaar hebben we niet dezelfde ideeën over het gebruik van Facebook. Dus dan heeft bevriend blijven voor mij niet zoveel zin.

Begrijp me goed: ik vind het leuk om contacten op te doen. En als ik je werk tof vind, like ik graag je pagina. Maar Facebook is een sociaal medium. En ik gebruik het ook zo. Ik leer je graag kennen. Lees over wie jij bent en wat je bezig houdt. Maar ik wil wel graag als mens benaderd worden, en niet alleen als mogelijke klant.

Een andere keiharde don’t: iemand een vriendschapsverzoek sturen en vervolgens helemaal niet reageren op een (normaal en sociaal) privé-berichtje. Het overkwam me pas nog. Een dame met een artiestenpromotie-bureau stuurde me een vriendschapsverzoek. Ik zag dat ze betrokken was bij een netwerkborrel voor artiesten, en wilde daar wel meer over weten.

Toen ik haar via een privé-bericht wat vragen hierover stelde, kreeg ik geen enkele reactie. Dat vind ik dan vreemd. Je zoekt zelf contact met me, en vervolgens reageer je niet. Ik begrijp dat niet.

Volgens mij is er een hele simpele “spelregel” om je gedrag op Facebook (en andere sociale media) te toetsen. En dat is deze:

Doe (of schrijf) geen dingen, die je bij een face-to-face ontmoeting niet of anders zou doen.

Want Facebook is net zo goed echt als een face-to-face ontmoeting. Met echte mensen, die echte gevoelens hebben. Dat jij hun reacties en emoties niet kunt zien, betekent niet dat ze er niet zijn.

Hoe gebruik jij Facebook voor je bedrijf? Wat werkt voor jou, en wat juist niet? Je ervaring is welkom.

Maaike van Steenis

Ontvang nu het gratis e-book

10 dingen die je vandaag nog kunt doen om je inkomsten te vergroten!

Als bonus ontvang je bovendien gratis waardevolle tips en inzichten die jou helpen een succesvol bedrijf te creëren. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden en je gegevens worden nooit aan derden verstrekt.