Waarom achteruitgang een heel goed teken is

Toen ik een kleine drie jaar geleden serieus met zwemmen begon, merkte ik al snel dat ik mezelf allerlei verkeerde dingen had aangeleerd. Ik zwom een slag die ik nu omschrijf als “borstcrawl-fantasie”. Iets waarvan ik dacht dat het op borstcrawl leek, maar dat er eigenlijk verdomd weinig mee te maken had. Mijn beenslag was een halve schoolslag-beenslag en ik hield mijn hoofd veel te veel boven water.

Ik volgde een cursus om mijn techniek te verbeteren, en de dingen goed aan te leren. Tot mijn frustratie merkte ik dat ik helemaal niet sneller ging zwemmen. Integendeel. Met name de beenslag die ik mezelf had aangeleerd, bleek beter de werken dan de correcte techniek die ik tijdens de trainingen oefende. Ik trappelde me een ongeluk, maar soms leek het of ik eerder achteruit ging dan vooruit. Niet echt motiverend natuurlijk.

Vaak dacht ik dat ik beter gewoon mijn eigen verzonnen beenslag kon blijven uitoefenen. Waarom zou ik veel moeite steken in het aanleren van iets dat helemaal geen effect heeft? Op zich een logische gedachte. Maar toch is het zinvol om te investeren in het aanleren van de juiste technieken.

In veel gevallen is het namelijk zo, dat je best een eind komt met de foute methodes die je jezelf aanleert. Tot je op een punt komt dat je stagneert. Je oefent veel, maar boekt geen vooruitgang meer. Omdat de technische basis ontbreekt om verder te komen. Pas toen ik ging werken aan die basis, en die goed op orde had, merkte ik dat ik weer vorderingen maakte. En inmiddels zwem ik heel wat sneller dan toen ik begon. En ga ik nog steeds vooruit. Iets dat me zonder technische training nooit gelukt was.

Ook in het ondernemen leren we onszelf van alles aan. En voor een deel werkt het. Dus blijven we het zo doen. Maar in mijn coaching ga ik vaak terug naar de basis. Welke verbeteringen kun je doorvoeren met betrekking tot je website, je marketing en je financiën, zodat je verder kunt groeien? Waar hou je jezelf ongemerkt tegen doordat je aan loopt tegen de beperkingen van je eigen methodes? En wat heb je nodig om dit te doorbreken?

Maaike van Steenis

Ontvang nu het gratis e-book

10 dingen die je vandaag nog kunt doen om je inkomsten te vergroten!

Als bonus ontvang je bovendien gratis waardevolle tips en inzichten die jou helpen een succesvol bedrijf te creëren. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden en je gegevens worden nooit aan derden verstrekt.