Dit ene toverwoord gaat jou verder helpen als ondernemer

Herken je dat? De onrust die je kunt hebben als creatieve ondernemer. Je wordt gevraagd voor een opdracht, en eigenlijk zit je agenda al propvol. Maar ja, volgende maand is hij nog behoorlijk leeg. Dus je zegt ja. Want werk is werk. En de toekomst is onzeker. Beter nu even een tandje (of twee, of drie) erbij, dan volgende maand geen inkomsten.

Uiteindelijk kost de opdracht meer tijd dan verwacht. Onbetaalde tijd, helaas. Een kennis vraagt je voor een klusje. Helaas is er amper budget. Maar je had die dag nog geen afspraken, en als je weigert verdien je niets. Dus je zegt ja. Zo slibt je agenda langzaam dicht. Terwijl je inkomsten laag blijven.

Je komt niet toe aan het maken van nieuw werk. Of het bijwerken van je website en social media kanalen. Acquisitie wordt doorgeschoven naar de volgende maand, omdat je te druk bent met dingen die weinig of niets opleveren. In dit patroon kun je jaren blijven hangen

En de enige die het kan doorbreken ben je zelf. Door dat ene woordje te gebruiken. Nee.

De meeste creatieven zijn enthousiast, flexibel en associatief. Ze zien snel mogelijkheden om ergens iets geweldigs van te maken. Een fantastische eigenschap. Maar als het ertoe lijdt dat je van projectje naar klusje huppelt zonder af en toe stil te staan bij de vraag: “wat wil ik nu eigenlijk zelf?” is het niet handig.

Juist door af en toe iets te weigeren, vergroot je je waarde. Je geeft een signaal af dat jouw tijd, energie en denkkracht niet iets is dat voor een habbekrats te krijgen is. En ook dat je selectief bent ik wat je wel en wat je niet doet. Waardoor mensen ook voelen dat je ergens echt voor gaat als je er wel in stapt. Als je nooit nee zegt, is jouw ja veel minder waard.

Het is verleidelijk om ja te zeggen tegen een tussendoor-klusje als je agenda het toe laat. En er is ook niks mis mee. Maar stel jezelf eerst eens de vraag hoe je die tijd anders zou besteed zou hebben. En of je jezelf daar uiteindelijk een grotere dienst mee zou hebben bewezen.

Ik lees je reactie graag!

Een gedachte over “Dit ene toverwoord gaat jou verder helpen als ondernemer

  1. Max Van Hemel - Geplaatst op

    dit is een prima tip om niet te geraken “tussen kunst en crash”. “Nee” is een goed antwoord. Als de agenda voor de maand erna nog leeg staat, vraag ik of het nog kan wachten. Kan het niet, dan bekijk ik of een andere bestelling kan schuiven. Als dat niet kan, dan zal de klant elders moeten zoeken.
    Het is pas als je goed voor jezelf zorgt, dat je ook voor anderen kan zorgen (zonder egocentrische bedoelingen natuurlijk 😉 )

Reacties plaatsen niet mogelijk.

Maaike van Steenis

Ontvang nu het gratis e-book

10 dingen die je vandaag nog kunt doen om je inkomsten te vergroten!

Als bonus ontvang je bovendien gratis waardevolle tips en inzichten die jou helpen een succesvol bedrijf te creëren. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden en je gegevens worden nooit aan derden verstrekt.