Waarom nu mondkapjes gaan verkopen niet ondernemend is

Glimlachend scroll ik door mijn Facebook-tijdlijn. Inmiddels kan ik bij tientallen van mijn contacten mondkapjes kopen. Mijn digitale vrienden zijn grotendeels makers, en die leven zich nu in grote getale uit op de naaimachine om kleurrijke, bijzondere en artistieke mondmaskers te vervaardigen.

En daar is helemaal niets mis mee! Ze zijn functioneel (want verplicht in het OV, dus je voorkomt een boete), zien er vaak vrolijk uit en de makers verdienen er wat mee. WIN-WIN zou je zeggen. Maar als ik in de reacties zie dat men dit enorm ondernemend vindt, dan heb ik daar zo mijn bedenkingen bij.

Er gaat namelijk veel tijd zitten in het maken van zo’n kunstzinnig verantwoord kapje. Ontwerpen, achter de naaimachine, promotie, verzending. Het ene ontwerp verkoopt beter dan het andere, dus je zult er waarschijnlijk meer moeten maken dan je er verkoopt. En de opbrengst is laag. De meeste kapjes worden verkocht voor 10 à 15 euro. Daar moeten de BTW, de verzendkosten en het materiaal nog vanaf. Oftewel: per kapje verdien je uiteindelijk geen drol.

Bovendien is de kans groot dat er, door alle andere aanbieders die nu ook mondkapjes gaan verkopen, niet zoveel vraag meer overblijft naar JOUW kapjes. Tenzij je een enorm groot netwerk hebt.

Het is één van de onderwerpen die regelmatig terug komt in mijn trainingen en workshops: hoe geef je je verdienmodel vorm? Ik vertel mijn deelnemers dan altijd dat er een paar dingen zijn die je als ondernemer moet weten:

  1. Als je wilt leven van laaggeprijsde producten (denk aan mondkapjes, boeken, CD’s) dan heb je een heel grote achterban nodig. Je moet er immers heel veel kunnen verkopen, om een goede omzet te behalen.
  2. Het kost minder moeite om een klant te krijgen voor een product van een tientje, als voor iets van honderd euro. Maar het is niet tien keer zo makkelijk. Uiteindelijk is het dus slimmer om in te zetten op duurdere producten, als je ervan wilt kunnen leven.
  3. Om te kunnen bepalen of de prijs die je vraagt reëel is (en past bij een gezonde onderneming), moet je weten hoeveel tijd je ALLES BIJ ELKAAR kwijt bent per product (voor maken, promotie, administratie enzovoorts). En misschien schrik je dan wel, omdat je erachter komt dat je uiteindelijk 2 a 3 uur bezig bent voor 15 euro.

Natuurlijk zijn er veel argumenten te bedenken waarop het WEL een goed idee is om mondkapjes te maken. Iets verdienen is voor sommigen beter dan niets. Misschien vind je het gewoon leuk om te doen. Of zie je het als een vorm van promotie voor je andere werk. Dat is helemaal prima!

Maar verwacht niet dat je hiermee DE oplossing voor je inkomensprobleem tijdens deze Corona-crisis te pakken hebt. Want dan zou je wel eens teleurgesteld kunnen raken.

Je reactie is welkom!

7 gedachten over “Waarom nu mondkapjes gaan verkopen niet ondernemend is

  1. Mignon van Ingen - Geplaatst op

    Goeie topic en je hebt gelijk.
    Ik ben zelf 1 van die vele creatieven die nu ook mondkapjes maakt, kleinschalig, vooral voor vrienden en bekenden. Ik vraag er €10,- voor. Feitelijk is dat te weinig geld gezien het werk wat er in zit, maar heb mijn prijs afgestemd op de meest gevoerde prijs die ik in mijn omgeving tegenkwam voor een soortgelijk product.
    Ik maak ze van reststoffen en afgedankte kledingstukken. Unieke stukken, maar vooral een fysiek voorbeeld, een soort van visitekaartje voor waar ik/mijn bedrijf voor wil staan. Namelijk duurzaamheid en dan vooral op het gebied van textiel en hergebruik.
    In de praktijk blijkt dit effect te werken, een aantal voor mij vrij belangrijke personen in mijn netwerk, hebben nu 1 of meerdere kapjes van mij gekocht. Ik heb ze persoonlijk langs gebracht en gelijk de banden verstevigd daardoor. En over toekomstplannen gesproken en afspraak gemaakt om nog eens te sparren over mogelijkheden. Sommigen hebben daarna spontaan reclame voor mijn kapjes gemaakt op hun facebook.
    Dus ben ik er toch blij mee dat ik er aan begonnen ben.
    Qua inkomen stelt het niet veel voor, maar ik kan er mijn zakelijke telefonie/internet/opslag net van betalen.
    Ik ontvang momenteel een maximale bbz, dus €999,- p.m. voor levensonderhoud. Geen buffer en geen werk.
    Mijn verwachting is m.i.v. september weer meer inkomen te krijgen, maar het blijft nog onzeker wegens onduidelijkheid hoe het er qua corona en maatregelen voor zal staan t.z.t..

    1. Maaike - Geplaatst op

      Ach, er kunnen natuurlijk veel redenen zijn om ze te maken. Je helpt er mensen mee en ik vind het mooi om te lezen dat je oog hebt voor duurzaamheid. Ik bekeek het enkel vanuit het ondernemerschap.

  2. Aura Op den Camp - Geplaatst op

    Ik dacht er precies zo over. Ik zag het ook in mijn netwerk: mondkapjes. Mooie dessins, geen massa werk. Ik dacht meteen dat je dan toch beter en kikker of blouse zou kunnen maken. Niet veel meer werk maar betere prijs. Ik vond er iets treurigs vanuit gaan als het nut als kunstenaar achter je naaimachines mondkapjes zou moeten maken. Misschien voor jezelf en een enkeling aan wie je een zou willen schenken. Maar een verdienmodel kon je vandaag dag 1 al bedenken dat daar grote ondernemers al lang mee aan de haal zouden gaan. Logisch eigenlijk ook. Wij zijn er om kunst te maken. Op welke wijze dan ook. En dat staat het vervaardigen van creatieve mondkapjes verf van af.

    1. Maaike - Geplaatst op

      Ik zie het vooral bij textielkunstenaars en mode-ontwerpers. Die zijn natuurlijk snel en handig op de naaimachine, maar desondanks kunnen ze lastig concurreren met grotere producenten. Wel mooi vind ik de actie van een poppodium dat kapjes maakt van oude merchandise en die gratis uitdeelt!

  3. Ton Huijsman - Geplaatst op

    Weer een fijn artikel Maaike. Helemaal ‘to the point’. Ikzelf heb mijn inkomsten ingezet op meerdere bronnen. Nadat, als gevolg van het kaalslagbeleid van de toenmalige minister van cultuur in 2013 twee van de drie muziekscholen waar ik werkzaam was failliet gingen startte ik een webshop met (onder ,anderen) gitaararrangementen van popliedjes. Heel veel werk met (naar verhouding) veel te lage inkomsten maar het zette mij wel in de markt als expert. Mede door de hierdoor verworven naamsbekendheid (2 keer een paginagroot artikel in de vakbladen) kon ik hierdoor een bloeiende lespraktijk opbouwen. Ik kan nu ook een goede prijs vragen voor mijn lessen. Het belangrijkste is natuurlijk dat je topkwaliteit levert maar de naamsbekenheid legt kennelijk wel gewicht in de schaal.
    Daarnaast geef ik ook muzieklessen in het basisonderwijs. Ik ben bezig een online muziekmethode op te zetten die nu nog niets oplevert. Er staan nog te weinig lessen in om ze als methode (via licenties) te kunnen verkopen, het is de bedoeling dat er 200 lessen in komen. Ik ben nu op de helft. Maar ik gebruik mijn eigen site wel bij het lesgeven (terwijl ik aan het lesgeven natuurlijk ook geld verdien) en maak er op deze wijze reclame voor. De (extra) verdiensten bij dit project liggen dus in de toekomst.

    1. Maaike - Geplaatst op

      Dank je wel, Ton! Hopelijk ga jij de vruchten van je muziekmethode nog plukken. Er gebeurt nu veel op dat gebied!

  4. Ton Huijsman - Geplaatst op

    Weer een fijn artikel Maaike. Helemaal ‘to the point’. Ikzelf heb mijn inkomsten ingezet op meerdere bronnen. Nadat, als gevolg van het kaalslagbeleid van de toenmalige minister van cultuur in 2013 twee van de drie muziekscholen waar ik werkzaam was failliet gingen startte ik een webshop met (onder ,anderen) gitaararrangementen van popliedjes. Heel veel werk met (naar verhouding) veel te lage inkomsten maar het zette mij wel in de markt als expert. Mede door de hierdoor verworven naamsbekendheid (2 keer een paginagroot artikel in de vakbladen) kon ik hierdoor een bloeiende lespraktijk opbouwen. Ik kan nu ook een goede prijs vragen voor mijn lessen. Het belangrijkste is natuurlijk dat je topkwaliteit moet leveren maar de naamsbekenheid legt kennelijk wel gewicht in de schaal.
    Daarnaast geef ik ook muzieklessen in het basisonderwijs. Ik ben bezig een online muziekmethode op te zetten die nu nog niets oplevert. Er staan nog te weinig lessen in om ze als methode te kunnen verkopen, het is de bedoeling dat er 200 lessen inkomen. Ik ben nu op de helft. Maar ik gebruik mijn eigen site wel bij het lesgeven en maak er op deze wijze reclame voor.

Reacties plaatsen niet mogelijk.

Maaike van Steenis

Ontvang nu het gratis e-book

10 dingen die je vandaag nog kunt doen om je inkomsten te vergroten!

Als bonus ontvang je bovendien gratis waardevolle tips en inzichten die jou helpen een succesvol bedrijf te creëren. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden en je gegevens worden nooit aan derden verstrekt.