Pensioen voor kunstenaars, artiesten en creatieve ondernemers

Toen ik mij op 24-jarige leeftijd inschreef bij de KvK, was pensioen wel het laatste waar ik me mee bezig wilde houden. Logisch: het voelde nog zo enorm ver weg. Daarnaast had ik nog een parttime baan in loondienst.

Als startend ondernemer is het ook lastig. Je verdient waarschijnlijk nog niet zoveel. Mogelijk moet je zelfs geld lenen om je bedrijf van de grond te krijgen. Zeker in de culturele sector liggen de tarieven voor starters vaak laag, en is het al lastig genoeg om rond te komen zonder elke maand geld opzij te zetten voor je pensioen.

Inmiddels is het onderwerp een stuk gestegen op mijn prioriteitenlijstje. Ik ben nu al zo’n 13 jaar full time zelfstandig ondernemer. En hoewel ik op mijn 41ste mijn pensioen nog altijd ervaar als iets voor de verre toekomst, is het toch al een heel stuk dichterbij gekomen.

Sinds een aantal jaar leg ik structureel elke maand geld apart voor later. In eerste instantie stortte ik het gewoon op een spaarrekening. Ik wilde een begin maken met het opbouwen van een pensioen, maar ook nog de mogelijkheid hebben om het geld in geval van nood anders te gebruiken.

Zo groeide het bedrag elk jaar met een paar duizend euro. Mijn bedrijf is inmiddels stabiel met een aantal vaste opdrachtgevers en een mooie jaaromzet. Ik durf nu het risico aan om mijn geld langer vast te zetten. Dat biedt namelijk een aantal interessante belastingvoordelen.

Zelf heb ik gekozen voor banksparen. Banksparen lijkt op sparen via een “gewone” spaarrekening bij een bank waarop je rente ontvangt. Het verschil is dat de spaarrekening geblokkeerd is, waardoor je je geld niet zomaar kunt opnemen. Daarnaast kun je het bedrag dat je jaarlijks spaart van je bruto inkomen aftrekken.

Je betaalt daardoor minder inkomstenbelasting en je spaart het volledige bruto bedrag voor jouw pensioen.  Je kunt zelf kiezen of je één keer per jaar inlegt of periodiek. Ook is het niet verplicht om in te leggen. Daardoor hou je enige flexibiliteit om (bij tegenvallende inkomsten) tijdelijk niet in te leggen. De pensioenuitkering wordt belast op het moment dat je deze ontvangt. Voor meer informatie is dit artikel nuttig.

Het is aan te raden om te checken welke rekening voor jou de gunstigste rente biedt. Bijvoorbeeld op de (onafhankelijke) website Rente.nl. Hier kun je de verschillende mogelijkheden onderzoeken.

Maaike van Steenis

Ontvang nu het gratis e-book

10 dingen die je vandaag nog kunt doen om je inkomsten te vergroten!

Als bonus ontvang je bovendien gratis waardevolle tips en inzichten die jou helpen een succesvol bedrijf te creëren. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden en je gegevens worden nooit aan derden verstrekt.