Wat als je een keer wel wat geld over hebt?

Als ondernemer is het belangrijk om rekening te houden met de momenten dat er minder geld binnenkomt. Soms is dat omdat je in bepaalde periodes van het jaar nu eenmaal meer werk hebt. Denk bijvoorbeeld aan musici die tijdens de kerstperiode veel optredens hebben en in andere maanden juist haast niets. Maar het kan ook zijn dat je een poosje niet kunt werken vanwege ziekte, of dat er een belangrijke opdrachtgever wegvalt. Voor al die gevallen is het goed om geld opzij te zetten. Maar een spaarrekening levert tegenwoordig haast niets meer op. Daarom heb ik me verdiept in een aantal alternatieven. Zodat jij een goede keuze kunt maken en het meeste kunt halen uit de euro’s die je hebt verdiend.

  1. Beleggen

Voor veel mensen is beleggen een ver-van-mijn-bed-show. Maar wist je dat veel banken de mogelijkheid bieden om een beleggingsrekening te openen? Dan maak je een keuze uit verschillende opties (die aansluiten bij jouw wensen) en zet je, maandelijks of in 1x, een bedrag opzij. De bank gaat dit dan voor jou beleggen. Daarmee sluit je de risico’s die beleggen met zich meebrengt niet geheel uit, maar ze worden wel stukken kleiner. En je hoeft je er zelf verder niet mee bezig te houden.

  1. Goud kopen

Goud kopen is al van oudsher een veel gekozen manier om geld veilig weg te zetten. De waarde van goud is namelijk enorm stabiel, en dat maakt het een populaire manier om de risico’s van dalende rentes en schommelende economieën te ondervangen. Om zeker te weten dat het goud dat je koopt zuiver en legaal is, kun je je het beste goed informeren. Via de website Beste Bank is betrouwbare informatie te vinden, plus links naar verkopers van goud.

  1. Crowdfunding

Een mooie manier om winst te maken op je geld en er anderen mee te helpen, is via crowdfunding. Er zijn verschillende platforms waarmee je jouw geld bijvoorbeeld kunt investeren in projecten in Afrika en Azië om lokale ondernemers te ondersteunen bij het opzetten van hun business. Zij betalen je het geld in termijnen terug, met rente. Zoals elke vorm van investeren, brengt dit wel risico’s met zich mee. Ik heb er zelf heel positieve ervaringen mee: ik kreeg het geld en de rente altijd netjes op tijd terug. Ook zijn er platforms die zich bijvoorbeeld specifiek richten op projecten op het gebied van duurzaamheid, waardoor jouw geld dus bijdraagt aan een betere wereld.

  1. Kunst kopen

Dat je van een kunstwerk kunt genieten, hoef ik jou natuurlijk niet uit te leggen. Maar kunst kan ook interessant zijn als investering. Sommige werken worden in de toekomst meer waard. Uiteraard moet je je er dan wel in verdiepen, zodat je goed beslagen ten ijs komt. Een goede galerie kan je hierover adviseren, en ook op internet is informatie te vinden.

Let op: alle hier genoemde mogelijkheden brengen risico’s met zich mee. De schrijver van dit stuk is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de gevolgen van de keuzes die lezers naar aanleiding van het lezen van dit stuk maken.

Maaike van Steenis

Ontvang nu het gratis e-book

10 dingen die je vandaag nog kunt doen om je inkomsten te vergroten!

Als bonus ontvang je bovendien gratis waardevolle tips en inzichten die jou helpen een succesvol bedrijf te creëren. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden en je gegevens worden nooit aan derden verstrekt.