Wat ik leerde van de Spaanse les van mijn zus

Toen ik nog op de middelbare school zat besloot mijn twee jaar jongere zus dat ze Spaans wilde leren. Ze volgde eerst een cursus bij het buurthuis. Voor de vervolgcursus bleek te weinig belangstelling te zijn, dus haar docente Ghislaine stelde voor om haar privéles te geven. Dat deed ze wel vaker.

Mijn zus ging dus iedere week een uur bij haar langs voor de les. Ze betaalde daar 30 gulden per les voor, die ze na afloop contant afrekende. Op een dag kwam ze nogal verontwaardigd thuis van de les.

“Mam, die vrouw die voor mij les heeft, die komt bijna altijd te laat. En als ze dan aan het einde van de les moet betalen, dan berekent ze dus hoeveel minuten les ze gemist heeft. Die minuten trekt ze dan van het lesgeld af. Dat is toch hartstikke oneerlijk!”

Mijn moeder vond het ook maar een raar verhaal. Je laat je docent wachten, en aan het eind zeg je doodleuk “ik heb acht minuten van mijn les gemist, dus in plaats van 30 gulden krijg je er maar 26”. Terwijl de docent gewoon keurig op tijd klaar zat.

“En niet één keertje, mam. Ik heb het haar al minstens drie keer zien doen. Dan haalt ze aan het eind haar portemonnee tevoorschijn en zit ze op tafel de guldens uit te tellen. Ik snap niet dat Ghislaine daar niets van zegt. Ik bedoel: ze komt toch zelf later”.

In dit voorbeeld is het misschien heel helder dat je dit gedrag als ondernemer nooit moet accepteren. Jij reserveert een uur van je tijd. Als je leerling er geen gebruik van maakt, is dat niet jouw probleem.

Toch spreek ik regelmatig kunstenaars en artiesten die te maken hebben met vergelijkbare situaties. Bijvoorbeeld:

  • De klant die denkt dat je dagprijs voor een workshop gewoon gehalveerd kan worden bij een workshop van een halve dag. Terwijl jouw voorbereidingstijd, reistijd en materiaalkosten hetzelfde blijven.
  • De klant die een fotoshoot boekt waarbij hij na afloop zes bewerkte foto’s krijgt, maar er uiteindelijk maar vier uitkiest en daarom een derde korting wil op de prijs van de shoot.
  • De klant die denkt dat een portret van haar drie kinderen even duur is als een portret van één persoon, omdat het uiteindelijke schilderij precies even groot is.

In zulke gevallen is het aan jou als ondernemer om, vriendelijk maar duidelijk, uit te leggen hoe het werkt.

Maaike van Steenis

Ontvang nu het gratis e-book

10 dingen die je vandaag nog kunt doen om je inkomsten te vergroten!

Als bonus ontvang je bovendien gratis waardevolle tips en inzichten die jou helpen een succesvol bedrijf te creëren. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden en je gegevens worden nooit aan derden verstrekt.