Wat ik leerde van een olympisch zwemkampioen

Tijdens mijn vakantie keek ik de (al wat oudere) documentaire 0,03 seconde. Hierin worden vijf Nederlandse zwemmers gevolgd tot aan hun deelname aan de Olympische spelen in 2016.

Je ziet hoe zij zich voorbereiden. De vele trainingsuren. De spanning rondom al dan niet voldoen aan kwalificatie-vereisten. En uiteindelijk de alles beslissende wedstrijd.

Een moment dat indruk op me maakte is dat waarin de trainer tegen zwemmer Ferry Weertman zegt: proces brengt resultaat, daar moet je op vertrouwen. Later in de film wint Ferry Weertman Olympisch goud.

Ik zie het regelmatig als ik mensen coach in hun ondernemerschap. De twijfel. Gaat het allemaal wel werken? Kom ik uiteindelijk waar ik wil zijn? Moet ik niet toch iets anders proberen?

Uit een soort paniek worden er ineens rare sprongen gemaakt. Iemand neemt een slecht betaalde klus aan die veel te veel tijd kost. Wat weer ten koste gaat van die voorstelling, het schrijven van een debuutroman of het maken van eigen werk. De muzikant die ineens toch maar vol voor coverbands gaat, want daarmee komt er ten minste brood op de plank.

Of iemand stort zich ineens in allerlei projectjes die mogelijk, heel misschien succes opleveren. En laat de eerder zorgvuldig geformuleerde acties versloffen. Het vertrouwen in het proces is verdwenen en wat volgt is zomaar wat aanrommelen.

Ik begrijp het wel. Het is eng om in het diepe te springen. Ervan uit te gaan dat de acties die je hebt bedacht je brengen waar je hoopt. En natuurlijk zijn er geen garanties. Dat maakt de documentaire ook duidelijk. Weertman won uiteindelijk goud. Maar andere zwemmers die gevolgd werden gingen zonder medaille naar huis.

Aan de andere kant is het goed om je te realiseren dat een succesvolle onderneming als kunstenaar of artiest een stuk haalbaarder is dan een olympische titel 😉

Maaike van Steenis

Ontvang nu het gratis e-book

10 dingen die je vandaag nog kunt doen om je inkomsten te vergroten!

Als bonus ontvang je bovendien gratis waardevolle tips en inzichten die jou helpen een succesvol bedrijf te creëren. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden en je gegevens worden nooit aan derden verstrekt.