Drie dingen die je NU moet doen om van 2023 een topjaar te maken

Het nieuwe jaar staat voor de deur. Als je nu aan de slag gaat met de volgende drie dingen, maar je er JOUW jaar van.

  1. Bepaal jouw nieuwe stap voor 2023

Je bent kunstenaar of artiest. De kans is daarom groot dat je graag droomt. Dat je het saai vind om te vaak dezelfde dingen te doen. Dat je graag zelf je koers bepaalt, in plaats van passief af te wachten wat er op je af komt.

Toch ligt het gevaar op de loer dat je, als je bedrijf eenmaal redelijk draait, in een kabbelende modus schiet. De opdrachten komen op je af. Je werkt vooral IN je bedrijf in plaats van AAN je bedrijf. En dan ben je ineens vooral bezig om heel veel klanten tevreden te houden. Je vergeet om na te denken over wat JIJ in de wereld wilt zetten.

Neem de komende weken de tijd om te bedenken welke nieuwe stap je het komende jaar gaat zetten. Een solo-voorstelling? Een boek uitbrengen? Je eerste internationale expositie?

Wat is hiervoor nodig aan kennis, contacten, ondersteuning? Hoe kun je ervoor zorgen dat je die stap echt kunt zetten?

  1. Bepaal hoeveel je wilt verdienen het komende jaar

De meeste kunstenaars en artiesten bepalen geen omzetdoel. Of ze spelen vals; ze kijken wat ze de afgelopen jaren verdienden of welke opdrachten ze al binnen hebben en noemen dit hun doel. Maar dat is niet hetzelfde.

De kracht van het stellen van een omzetdoel is dat het je dwingt om na te denken over hoe je dit doel wilt gaan bereiken. En daar vervolgens concrete acties aan te verbinden.

Als je jouw doel hebt geformuleerd, kijk je daarna hoeveel je gemiddeld per opdracht of klant verdient. Hoeveel klanten heb je nodig om jouw streven te realiseren? Zijn dat er meer dan je de afgelopen jaren had?

Zo ja, dan is er werk aan de winkel. Wat kun je doen om meer werk aan te trekken? Welke acties zijn daarvoor nodig?

  1. Bepaal je prijzen voor 2023

Nieuwe klanten aantrekken is één manier om je omzetdoel te behalen. Maar het is ook verstandig om nu al te bedenken of je komend jaar je tarieven wilt aanpassen. Je klanten zullen het dan zien als een jaarlijks terugkerend iets, net als de huurverhoging of de prijzen van de kapper.

Maaike van Steenis

Ontvang nu het gratis e-book

10 dingen die je vandaag nog kunt doen om je inkomsten te vergroten!

Als bonus ontvang je bovendien gratis waardevolle tips en inzichten die jou helpen een succesvol bedrijf te creëren. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden en je gegevens worden nooit aan derden verstrekt.