Als je nog niet kunt leven van jouw kunst: 3 tips die je verder helpen

Maar één op de vijf kunstenaars (beeldend kunstenaars, musici, theatermakers, schrijvers, dansers et cetera) kan leven van zijn werk. De rest heeft daarnaast nog een andere inkomstenbron. Dat kan een bijbaan zijn, maar ook een uitkering of een partner met een inkomen.

Dit gegeven was de aanleiding voor mijn boek Tussen Kunst en Cash, waarin ik 11 creatieven interview die wèl goed kunnen leven van hun werk. Wat kunnen andere creatieven van hen leren?

Begrijp me goed: er is natuurlijk niks mis met het hebben van een andere vorm van inkomsten naast je creatieve onderneming. Sommigen kiezen daar zelfs heel bewust voor. Maar als het jouw doel is om ooit volledig van je kunstenaarschap te kunnen  leven, dan kan het geen kwaad om daar gericht naartoe te werken. De volgende tips gaan je zeker helpen!

1.    Een baan ernaast? Kies werk dat je vooruit helpt als kunstenaar

Deze tip hoorde ik van een collega-spreker op de Codarts Bizzday. Deze zangeres werkte in haar studietijd achter de bar bij een Jazzpodium. En ging daar later ook programmeren. Wat haar veel interessante contacten en nuttige ervaring opleverde.

Een baan naast je werk als kunstenaar betekent dat je minder tijd over houdt voor je creatieve werk. Ik spreek regelmatig creatieven die vinden dat hun baan hun ondernemerschap in de weg zit. Door te kiezen voor werk dat bijdraagt aan je vakkennis of netwerk, maak je dat het elkaar juist versterkt.

2.    Blijf jezelf doelen stellen

Een gevaar van niet financieel afhankelijk zijn van je creatieve onderneming, is dat je minder noodzaak voelt om in beweging te blijven. Je hebt de inkomsten immers niet nodig om van rond te komen. En daardoor kan het gebeuren dat je jaren in dezelfde situatie blijft “hangen” terwijl je liever vooruit wilt.

Dit voorkom je door jezelf duidelijke doelen te stellen. Formuleer aan het begin van ieder jaar wat je dat jaar wilt bereiken. Wil je een solo-expositie? Een album opnemen? Een performance op een groot festival? Een artikel in een vakblad? Een omzet van € 10.000,- euro? Bepaal vervolgens welke stappen je wilt gaan zetten om jouw doel(en) te behalen.

3.    Investeer in jouw onderneming

Juist als je niet financieel afhankelijk bent van je inkomsten als kunstenaar, heb je gelegenheid om te investeren. Het geld dat je verdient met je werk als kunstenaar kun je natuurlijk prima uitgeven aan een leuke vakantie of een paar nieuwe schoenen. Niks mis mee, maar sta ook stil bij de kansen die je kunt creëren als je dit geld investeert in je bedrijf. Een nieuwe website, een training of deelname aan een kunstbeurs zijn op de lange termijn misschien wel veel interessanter.

Heb jij een andere inkomstenbron naast je creatieve onderneming? Hoe zorg jij dat dit je kunstenaarschap niet in de weg staat?

Maaike van Steenis

Ontvang nu het gratis e-book

10 dingen die je vandaag nog kunt doen om je inkomsten te vergroten!

Als bonus ontvang je bovendien gratis waardevolle tips en inzichten die jou helpen een succesvol bedrijf te creëren. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden en je gegevens worden nooit aan derden verstrekt.