De 4 zaken die nodig zijn om internationaal te kunnen ondernemen

Al enige jaren ben ik met mijn bedrijf ook in het buitenland actief. Dat begon eigenlijk per ongeluk: ik kreeg mails van deelnemers uit (met name) België die graag mijn programma’s wilden volgen. Het maakte dat ik me ging verdiepen in wat er nodig is om dit mogelijk te maken.

Een poosje later volgde een uitnodiging van een festival in Cyprus voor het verzorgen van een workshop daar. Opnieuw kwam ik dingen tegen die ik moest uitzoeken. Cyprus is namelijk geen EU-land en dat maakt alles net een stukje ingewikkelder.

Heb jij ook internationale ambities? Wil je touren in het buitenland? Of je kunst aanbieden via internationale websites? Lees dan hieronder wat je zoal nodig hebt hiervoor.

 

  1. Taalbeheersing

Het is vrijwel onvermijdelijk dat je, als je internationaal wilt ondernemen, ook in een andere taal moet kunnen communiceren. We kennen allemaal wel voorbeelden van vertaalblunders die je niet helpen als je serieus genomen wilt worden in een ander land.

Je wilt je klanten goed te woord kunnen staan. En ook veel informatie zal waarschijnlijk niet in het Nederlands beschikbaar zijn. Een taalcursus is daarom zeker geen overbodige luxe. Bijvoorbeeld een cursus zakelijk engels. Bij Masterclass English kun je terecht voor diverse cursussen. Zij geven zelfs een 100% slagingsgarantie op hun cursussen.

 

  1. Kennis van belastingen

Wellicht niet het leukste onderwerp, maar wel heel belangrijk… Als je zaken doet in het buitenland, krijg je te maken met andere belastingregels. Je moet voor je inkomsten uit het buitenland misschien een opgaaf ICP doen. Ook moet je uitzoeken of je BTW in rekening moet brengen, en zo ja welk percentage.

Het is lastig hier iets algemeens over te zeggen, aangezien het per land en per situatie verschilt wat je precies moet doen. Zoek daarom vooraf goed uit wat er nodig is, en vraag advies aan je boekhouder.

 

  1. Juridische kennis

De regels die in Nederland gelden, hoeven niet per se ook in andere landen van toepassing te zijn. Het is dus erg belangrijk om uit te zoeken of je (bijvoorbeeld) de betaaltermijn van je facturen moet aanpassen. En of je wel hetzelfde mag doen met mailadressen van buitenlandse klanten als je in Nederland gewend bent.

 

  1. De juiste systemen

Toen ik buitenlandse betalingen wilde gaan verwerken via mijn website, kwam ik er al snel achter dat dat lastiger was dan ik vooraf had ingeschat. In Nederland gebruiken we iDEAL, maar ieder land heeft zijn eigen variant daarop. Helaas zijn die niet allemaal makkelijk te koppelen aan een Nederlands betaalprogramma. Paypal is een goede oplossing (maar rekent wel hoge kosten). Het is dus slim om dit vooraf te onderzoeken, zodat je een goede inschatting kunt maken van de kosten die je zult gaan maken.

Maaike van Steenis

Ontvang nu het gratis e-book

10 dingen die je vandaag nog kunt doen om je inkomsten te vergroten!

Als bonus ontvang je bovendien gratis waardevolle tips en inzichten die jou helpen een succesvol bedrijf te creëren. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden en je gegevens worden nooit aan derden verstrekt.