De allerbelangrijkste eigenschap van succesvolle creatieve ondernemers

Vorige maand was ik te gast bij het radioprogramma MasterYou op Amsterdam FM. Dit is een radioprogramma over ondernemen en persoonlijke ontwikkeling.

Vooraf was mij gevraagd om na te denken over een aantal vragen. Eén daarvan was: wat is de belangrijkste les die jij mensen wilt meegeven? Ik moest er best even over nadenken. Door het schrijven van mijn boek Tussen Kunst en Cash, heb ik enorm veel mooie inzichten gekregen. Maar welke is nu de belangrijkste?

Uiteindelijk bleef ik terugkomen op een quote van Woody Allen die ik ooit hoorde: “80% of success is just showing up”. Dat klinkt misschien erg simpel. Maar hoe meer ik erover nadenk, hoe sterker ik ervan overtuigd ben dat het precies dát is wat succesvolle creatieven onderscheidt van minder succesvolle.

“Showing up” is namelijk veel meer dan enkel “met je kont van de bank af komen als je daar een goede reden voor hebt”. Het gaat juist om die keren dat je misschien wel 20 goede redenen kunt bedenken om lekker te blijven zitten. MAAR DAT DUS NIET DOET!

Een voorbeeldje: je zou heel graag op een bepaalde plek willen exposeren. Of een theater willen benaderen. Of samenwerken met een bepaald bedrijf. Je weet dat de kans erg klein is dat ze je spontaan zullen bellen of mailen. Je zult dus zelf het initiatief moeten nemen.

Maar dan… Je bedenkt allerlei redenen om het NIET te doen. Of… niet nu (wat op hetzelfde neer komt!). Je werk is nog niet goed genoeg. Wat als je een afwijzing krijgt? Ze hebben vast al genoeg aanbod. Waarom zouden ze op jou zitten te wachten?

Uiteindelijk is het resultaat dat er niets gebeurt. Omdat jij niet in beweging komt.

Wat zou jij graag willen? Die te gekke opdrachtgever benaderen? Een subsidie-aanvraag doen voor dat project dat je al zo lang in je hoofd hebt? Met je werk in een tijdschrift staan? Een single opnemen? Werk insturen voor een kunstwedstrijd? Het maakt niet uit. De belangrijkste stap is steeds hetzelfde. DOEN.

Ik kan je geen garantie geven dat elke stap die je zet ook het gewenste resultaat zal opleveren. Maar ik beloof je wel dit: als jij er een gewoonte van maakt om in actie te komen, ga je resultaten zien.

Meer lezen over de eigenschappen van succesvolle creatieve ondernemers? Mijn boek Tussen Kunst en Cash is een goede start! Je kunt de eerste 3 hoofdstukken GRATIS downloaden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maaike van Steenis

Ontvang nu het gratis e-book

10 dingen die je vandaag nog kunt doen om je inkomsten te vergroten!

Als bonus ontvang je bovendien gratis waardevolle tips en inzichten die jou helpen een succesvol bedrijf te creëren. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden en je gegevens worden nooit aan derden verstrekt.