Het ideale verdienmodel voor creatieven

Onlangs las ik het boek “Ga hosselen” van Jeannine Schreurs. In dit boek beschrijft de auteur hoe steeds meer mensen zich niet meer afhankelijk willen maken van één inkomstenbron. Ze hebben verschillende baantjes of geldstromen die samen zorgen voor hun inkomen.

Het grappige is dat ik dit enorm herken van de creatieven die ik coach. Bijna altijd bestaat hun onderneming uit een mix van verschillende activiteiten. Ze maken eigen werk, geven les, helpen een collega. Soms zijn ze nog een aantal uur in loondienst. Of ze verhuren af en toe een kamer via Airbnb.

Zelf ben ik geen uitzondering. Ik verdien mijn geld met het geven van coaching en (online en offline) trainingen. Soms in opdracht, soms organiseer ik ze zelf. Daarnaast geef ik les op verschillende academies, verkoop ik mijn boek en ben ik lid van een aantal adviescommissies. En af en toe verdien ik wat met een betaalde schrijfopdracht of ontvang ik een auteursrechtvergoeding voor de artikelen die ik heb geschreven.

Deze manier van werken heeft voor- en nadelen. Het kan een bepaalde onrust geven om met veel verschillende dingen tegelijk bezig te zijn. Het idee dat er altijd wel iets is dat nog moet gebeuren. Het is nooit “klaar”.

Het risico is dat je op een gegeven moment zoveel mensen (opdrachtgevers, collega’s, cursisten) hebt die iets van je willen, dat je er niet meer aan toe komt om de dingen te maken waar je zelf blij van wordt. Het is daarom slim om een vast moment (per week, of per maand, of misschien wel twee weken per jaar) hiervoor vrij te maken. Zo raakt het niet ondergesneeuwd.

Aan de andere kant geeft deze manier van werken je enorm veel vrijheid. Ik kan zo verschillende kanten van mezelf ontdekken. Schrijven, voor groepen staan, programma’s bedenken, winkeltje spelen… Dat zou ik nooit allemaal in één baan kunnen terugvinden.

Daarnaast ben ik heel flexibel. Als er iets interessants op mijn pad komt, of als ik een tof idee krijg, kan ik daar meestal meteen mee aan de slag. Volgens mij is dat ook hoe het creatieve brein het beste tot zijn recht komt.

Een ander voordeel is het feit dat je op deze manier niet afhankelijk bent van één inkomstenbron. Ik heb regelmatig ondernemers gezien die in de problemen kwamen toen hun grootste opdrachtgever weg viel. Als je je geld op verschillende manieren verdient, zal dat je niet snel overkomen.

Meer voorbeelden lezen over succesvolle “hosselaars?” Mijn boek Tussen Kunst en Cash is een goede start! Je kunt de eerste 3 hoofdstukken GRATIS downloaden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maaike van Steenis

Ontvang nu het gratis e-book

10 dingen die je vandaag nog kunt doen om je inkomsten te vergroten!

Als bonus ontvang je bovendien gratis waardevolle tips en inzichten die jou helpen een succesvol bedrijf te creëren. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden en je gegevens worden nooit aan derden verstrekt.