Met deze 5 tips word jij je geldzorgen de baas!

Geen onderwerp is zo beladen voor creatieven als geld. Ik krijg er vaak vragen over. En achter die vragen zit vaak veel emotie. Want het gevoel dat je krijgt als iemand je werk te duur noemt (terwijl hij geen idee heeft hoeveel liefde, toewijding en tijd erin zit) is niet tof.

Ook spreek ik vaak mensen die zich haast schuldig voelen als ze geld vragen voor wat ze doen. Juist omdát ze er zo van genieten. En dat leidt weer tot te lage tarieven en dus moeilijk kunnen rondkomen.

Het heeft mij ook jaren gekost voordat ik het gevoel had dat ik echt grip had op mijn financiële situatie. Ik moest eerst aan de slag met mijn eigen overtuigingen. En dat lukt niet van de ene op de andere dag.

Wel heb ik ontdekt dat er een aantal dingen zijn die je op korte termijn helpen om meer rust en ontspanning te geven. Simpele manieren om overzicht te houden en je minder te laten sturen door de waan van de dag. Ik deel ze graag met je:

  1. Weet wat je piek- en dalmaanden zijn

Elke onderneming heeft zijn eigen dynamiek qua inkomsten. Maak een lijstje waarin je jouw omzet per maand over de afgelopen jaren zet. Wat valt je op? Waarschijnlijk zie je een patroon. Als je dat weet, kun je er rekening mee houden.

  1. Zet BTW meteen apart

Sinds ik de BTW die ik ontvang direct naar een aparte zakelijke spaarrekening overboek, overvalt het me niet meer iedere keer als ik zo’n toch wel fors bedrag moet betalen. Via onder andere www.moneyou.nl kun je makkelijk een zakelijke spaarrekening openen die je kunt koppelen aan je zakelijke rekening. Vervolgens wekelijks even de BTW daarheen boeken, en je hebt veel meer overzicht. Omdat ik natuurlijk ook BTW betaal over de kosten, hou ik zo bovendien na elke aangifte nog een fijn spaarpotje over.

  1. Maak van onderhandelen een gewoonte

Een valkuil van veel creatieven is dat ze gewend zijn om maar gewoon akkoord te gaan met het honorarium dat hen wordt aangeboden. En dat is zonde. Want je kunt er donder op zeggen dat je opdrachtgever niet meteen het achterste van zijn tong laat zien.

Zelfs als er gezegd wordt dat er met vaste tarieven gewerkt wordt, is er vaak stiekem best ruimte. Ik heb zelf ervaren dat ik bijna altijd meer kreeg dan het eerste aanbod. Som mocht ik toch reiskosten rekenen of extra voorbereidingstijd factureren. Als ik er niet om gevraagd had, was dat nooit gebeurd.

De truc is, dat je het in ieder geval altijd probeert. Het zal misschien soms niet lukken, maar dat is niet erg. Vaak lukt het wel, en in totaal kan je hiermee je inkomsten behoorlijk verhogen.

  1. Check regelmatig of er te besparen valt op vaste uitgaven

Je telefoonrekening, verzekeringen, internetprovider, energierekening of de kantoorartikelen die je vaak gebruikt… voor bijna al dat soort dingen heb je de keuze uit een groot aantal aanbieders die allemaal min of meer hetzelfde leveren. En dus loont het om te “shoppen”.

Ik heb de gewoonte om in mijn agenda te noteren wanneer een abonnement bijna af loopt, zodat ik kort daarvoor kan uitzoeken of er een gunstiger optie is. Zo hou ik meer geld over voor leuke dingen 😉

  1. Maak geld vrij voor “fun”

Af en toe wat leuks doen of jezelf verwennen met een extraatje is wel zo fijn. Maar als je het gevoel hebt dat je je geld alleen maar mag besteden aan nuttige of noodzakelijke dingen, kan het zijn dat je je schuldig voelt wanneer je dat doet. En er dus minder van geniet. Zonde!

Door voor jezelf een bedrag(je) te reserveren voor geniet momentjes, heb je daar geen last meer van. En dat is wel zo prettig…

Welke tips heb jij voor je mede-creatieven over het omgaan met geld? Je reactie is welkom!

Maaike van Steenis

Ontvang nu het gratis e-book

10 dingen die je vandaag nog kunt doen om je inkomsten te vergroten!

Als bonus ontvang je bovendien gratis waardevolle tips en inzichten die jou helpen een succesvol bedrijf te creëren. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden en je gegevens worden nooit aan derden verstrekt.