De enige manier om als creatieve ondernemer te groeien

Volgende maand doe ik, samen met mijn zus en broer, mee met een open water zwemevent. Ik heb vorig jaar iets vergelijkbaars gedaan. Maar de afstand was toen een stuk korter. Ik zwom toen 1,5 kilometer, en dat worden er nu 4.

Toch wel een beetje een uitdaging dus. En het feit dat ik vanwege een schouderblessure al weken niet kan trainen werkt ook niet mee. Geen idee dus hoe ik het ervan af ga brengen. Maar ik vind het enorm leuk om dit met bijna mijn hele gezin samen te kunnen doen.

Bijna, want mijn jongste broer doet niet mee. Dat mag natuurlijk. We hoeven niet allemaal hetzelfde leuk te vinden. Maar ergens vind ik het toch jammer. Omdat ik denk dat het juist heel goed voor hem zou zijn om eens iets totaal nieuws te proberen. Iets waarvan hij denkt dat het niet makkelijk gaat zijn.

Hij is (volgens eigen zeggen) geen geweldige zwemmer. Maar je kunt ook kiezen voor een kortere afstand van 1 of 2 kilometer. Wat voor een gezonde en sportieve vent als hij best te doen is. Wat hem vooral tegen houdt is het idee dat het misschien wel niet lukt.

Het jammere is, dat deze manier van denken hem ook op andere vlakken in de weg zit. Hij durft eigenlijk al jaren geen nieuwe dingen uit te proberen. En dat maakt dat hij vast zit in een situatie (qua werk en opleiding) waar hij verre van happy mee is. En de drempel om daar iets aan te doen wordt alleen maar groter.

Juist het uitproberen van nieuwe dingen helpt je om dit te doorbreken. Als het goed gaat, neemt je zelfvertrouwen toe. En durf je de volgende keer iets makkelijker uit je comfort zone te stappen. Het is de enige manier om te groeien.

En als het niet lukt, is dat ook een verrijkende ervaring. Want dan leer je dat de zon de volgende dag gewoon weer op komt. Bovendien kun je maar beter falen in iets dat verder niet zo heel belangrijk is voor je toekomst (zoals een zwemevent met je zussen en broer) dan in iets waar meer van afhangt (zoals een sollicitatie of studie).

Als creatieve ondernemer is het heel belangrijk om regelmatig nieuwe dingen uit te proberen. Het zorgt voor inspiratie en houdt je scherp. Je gaat op een nieuwe manier kijken naar je werk.

Daarnaast hou je hierdoor de speelsheid en het plezier in wat je doet vast. Het is immers makkelijker om zomaar wat aan te rommelen als je een materiaal, techniek of instrument gebruikt waarmee je geen ervaring hebt. Je verwacht er immers niks van. En dat haalt de druk om te presteren weg.

Het is bijna zomer, de meesten van ons hebben dan meer tijd. Misschien is er iets dat jij de komende weken graag eens uit wilt proberen? Gun jezelf die nieuwe inspiratie. Ik gun het jou in ieder geval!

Heb jij wel eens iets nieuws uitgeprobeerd dat je uiteindelijk heel veel heeft opgeleverd? Dan lees ik je ervaring heel graag.

Maaike van Steenis

Ontvang nu het gratis e-book

10 dingen die je vandaag nog kunt doen om je inkomsten te vergroten!

Als bonus ontvang je bovendien gratis waardevolle tips en inzichten die jou helpen een succesvol bedrijf te creƫren. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden en je gegevens worden nooit aan derden verstrekt.