Mijn bedrijf werd via Facebook gesaboteerd!

Twee weken geleden kreeg ik plotseling een zeer negatieve review op mijn beide zakelijke Facebook-pagina’s. Een beoordeling van 1 ster met deze toelichting erbij “Avoid this negative person!!! Horrible experience ever. Absolutely NOT recommended for Business !!!” (Letterlijk gekopieerd, excuus voor de taalfout).

Tot mijn verbazing bleek deze review afkomstig van een persoon die ik nooit ontmoet hebt, die niet in Europa woont en die beslist geen klant van mij is. Ik vroeg om opheldering, kreeg een nietszeggend antwoord en op mijn reactie daarop bleef het stil.

Nogal vervelend, aangezien je reviews niet kunt verwijderen. Logisch, want dan zou niemand negatieve reviews laten staan, maar in dit geval voelt het heel oneerlijk. Als het hier echter bij gebleven was had ik mijn schouders erover opgehaald.

Vervolgens kreeg ik in korte tijd nog een aantal 1-ster reviews van mij totaal onbekende profielen. Overduidelijk nep, 1 reactie was in het Arabisch en verschillende profielen waren in het Russisch geschreven.

Inmiddels zag ik mijn rating (het gemiddeld aantal sterren, zichtbaar rechts onder je omslagfoto) behoorlijk dalen. En dat maakte me boos. Omdat het zo onterecht was. Natuurlijk plaatste ik commentaar bij deze valse reviews. Maar veel mensen zien het totale aantal sterren en trekken vervolgens hun conclusies. Bovendien hield ik mijn hart vast voor volgende negatieve reviews.

Ik heb op allerlei manieren geprobeerd om dit te melden bij Facebook. Maar helaas is het onmogelijk om direct contact met Facebook te krijgen. Je kunt hooguit een melding versturen. Maar een reactie laat lang op zich wachten en geeft lang niet altijd resultaat. Facebook kan namelijk heel moeilijk beoordelen of een review fake is of niet. Enkele van de reviews werden verwijderd. Maar niet allemaal.

Het deed mij veel pijn om te zien dat het bedrijf dat ik met zoveel liefde en toewijding heb opgebouwd op deze oneerlijke manier beschadigd wordt. Maar ik nam een besluit. De enige manier om mijn rating weer omhoog te krijgen, is meer positieve beoordelingen krijgen. Dus plaatste ik een post waarin ik uitlegde wat er was gebeurd en waarin ik hulp vroeg.

Ik vroeg bewust om eerlijke reviews. Natuurlijk kan ik wat vrienden en familieleden vragen om een 5 sterren review, maar ik geloof in transparantie. En dus heb ik liever reacties van mensen die daadwerkelijk ervaring hebben met mijn bedrijf.

De reacties overtroffen mijn verwachtingen enorm. In enkele uren had ik 23 reviews ontvangen. Bijna allemaal van 5 sterren (en de rest van 4). Met mooie, lovende woorden erbij. Ook waren er veel mensen die me een hart onder de riem staken of die meedachten over een oplossing. Dat deed mij zoveel goed!

Het geeft me vertrouwen dat oprechtheid en inzet altijd loont. Natuurlijk hoop ik dat de valse reviews alsnog weggehaald zullen worden. Maar zelfs als ze blijven staan is de ranking van mijn Nederlandse pagina nu heel erg hoog. De Duitse blijft nog een beetje achter helaas.

Heb jij wel eens een workshop, lezing of training van mij bezocht? Of heb je mijn boek gelezen of heb je veel aan de tips uit dit Ezine? Dan help je me enorm met een eerlijke review.

Om die te geven kun je mijn pagina’s Succesvol Ondernemen als Creatief of Erfolgreich Kreativ bezoeken.

Vervolgens kun je op de sterretjes te klikken (rechts onder de omslagfoto). Daar kun je een rating geven van 1 tot en met 5 sterren, en eventueel een kleine toelichting toevoegen. Je zou mij er enorm mee helpen. Alvast heel veel dank!!!

 

Heb jij ook ervaring met fake reviews op Facebook, google of een ander medium? Wat heb je toen gedaan?

Maaike van Steenis

Ontvang nu het gratis e-book

10 dingen die je vandaag nog kunt doen om je inkomsten te vergroten!

Als bonus ontvang je bovendien gratis waardevolle tips en inzichten die jou helpen een succesvol bedrijf te creëren. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden en je gegevens worden nooit aan derden verstrekt.