Heb jij het ook zo zwaar? Mooi!

Sinds een maand of 3 train ik voor mijn eerste 10 kilometer open water zwemtocht. Begin juli is het zover. Na de 4 kilometer die ik vorig jaar zwom, is het nu tijd voor een serieuze afstand.

Ik realiseer me goed dat ik mezelf hiermee op de proef stel. Ik, degene die met gym altijd als laatste gekozen werd, 10 kilometer zwemmen… Het is nog geen jaar geleden dat ik een correcte borstcrawl leerde zwemmen. Qua techniek is er nog veel te winnen en ook mijn snelheid laat nog veel te wensen over.

En toch ga ik het doen. Omdat ik weet dat het mogelijk is. Ook voor mij. Het geeft mij een enorme kick om mijn eigen grenzen op te zoeken én te verleggen. Pas zag ik een filmpje (geen idee meer waar) waarin iemand (geen idee meer wie) zei: “Wie makkelijke dingen doet, heeft een moeilijk leven. En wie moeilijke dingen doet, heeft een makkelijk leven”.

Ik ben er heilig van overtuigd dat dat waar is. Door jezelf uit te dagen en te ervaren dat je dingen kunt bereiken, werk je aan je zelfvertrouwen. Je leert hoe je dingen aan kunt pakken, en wat er nodig is voor succes. Mijn grootste inzichten deel ik heel graag met jou:

  1. Focus, focus, focus!

Als je jezelf een concreet doel stelt, kun je van daaruit bepalen welke stappen er nodig zijn om daar te komen. De kracht van focus zit hem niet alleen in wat je doet. Het zit hem er vooral in wat je NIET doet.

Als je iets groots wilt neerzetten, betekent dat dat je andere dingen ervoor moet laten. De afgelopen weken heb ik regelmatig dingen NIET gedaan. Ook als ik ze heel leuk vond. Maar het trainen ging voor.

Uitslapen, een wijntje drinken met een vriendin of gewoon een middagje met een boek op het balkon. Ik doe die dingen nog wel, hoor. Maar aanmerkelijk minder vaak. Trainingen gaan voor.

  1. Je moet ervoor werken

Woody Allen zei het al… 80% of success is just showing up. Dat betekent: het werk doen. Trainen. Oefenen. Meters maken. Natuurlijk zijn er voorbeelden van supertalenten met veel geluk die in 1 klap wereldkampioen worden of een nummer 1 hit scoren. Maar voor de meeste anderen geldt dat succes vooral een kwestie is van bereid zijn de tijd erin te steken.

Voor mij betekent dat dat ik een trainingsschema heb wat toewerkt naar de 10 kilometer. Minimaal drie keer per week trainen. Werken aan techniek, duurvermogen en snelheid. Aangezien sommige trainingen wel meer dan 2 uur duren, vraagt dat om planning en discipline.

  1. Voorbereiding en hulp vragen

Lang rommelde ik maar wat aan. Er mankeerde veel aan mijn techniek. Ik had een badpak en een zwembril en dat was het. Daarmee redt je het tot een bepaald punt, maar als je echt verder wilt komen is er meer nodig.

De afgelopen weken bezocht ik verschillende zwemclinics. Leerde ik veel over voeding. Versleet ik talloze instructiefilmpjes en blogs. Ik investeerde in een goede wetsuit en trainingsmaterialen. Want ik besefte dat ik nog veel aan kennis en materiaal tekort kwam.

Gelukkig kun je op vrijwel ieder gebied hulp inschakelen. En op internet barst het van de informatie. Er zijn specialisten die jou kunnen adviseren bij de aankoop van spullen. Zo kun je jouw route naar je doel voorbereiden.

  1. Je kunt elke dag opnieuw beginnen

Natuurlijk komt het wel eens voor dat een training minder lekker gaat. Of dat ik door ziekte een paar dagen uit de running ben. Soms voelt het dan alsof het nooit goed gaat komen. En dan wil ik het bijltje erbij neer gooien.

Op zulke momenten helpt het dan om te bedenken dat je de volgende dag weer een frisse start kunt maken. De weg naar het doel is zelden geleidelijk. Veel vaker lijkt het of je nauwelijks vooruit gaat. Totdat je ineens weer een sprong voorwaarts maakt.

  1. Je kunt veel meer dan je denkt

Talent is fijn en handig om te hebben. Maar ik ben ervan overtuigd dat een goede voorbereiding, hard werken en discipline een veel grotere rol spelen in succes. Het goede nieuws is, dat die voor iedereen binnen handbereik zijn.

De vraag is: ben jij ECHT bereid om ervoor te gaan en te doen wat nodig is? Je reactie is welkom!

Maaike van Steenis

Ontvang nu het gratis e-book

10 dingen die je vandaag nog kunt doen om je inkomsten te vergroten!

Als bonus ontvang je bovendien gratis waardevolle tips en inzichten die jou helpen een succesvol bedrijf te creëren. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden en je gegevens worden nooit aan derden verstrekt.