Help! Er zit geen vooruitgang in mijn ondernemerschap!

Mijn nichtje Jasmijn zit op zwemles. Omdat mijn zus een keer niet kon, vroeg ze mij om een keer mee te gaan. Geen probleem. Ik kende het zwembad al, omdat ik daar zelf een keer een borstcrawlcursus had gedaan. Sinds een aantal jaar ben ik namelijk een behoorlijk fanatiek open water zwemmer. Ik train voor lange afstanden, en probeer ook mijn techniek steeds te verbeteren.

Ik haal Jasmijn op bij school. Jas aan, rugtas op. En een paraplu, want het regent een beetje. Jasmijn maakt zich er niet druk over, trekt haar capuchon over haar hoofd en stapt vrolijk verder. Samen wandelen we in ongeveer 10 minuten naar het zwembad. “We zijn er bijna” zeg ik. “Hoe weet jij dat?” vraagt Jasmijn. Ik vertel dat ik ook zwemles heb gehad in hetzelfde zwembad. “Vroeger, toen je klein was?” vraagt ze. “Nee, vorig jaar” antwoord ik.

Ze fronst. “Maar mama zegt dat jij heel goed kunt zwemmen. Waarom heb je dan zwemles?” Ik leg haar uit dat ik graag nog beter wil worden. Dat er nog heel veel dingen zijn die je kunt leren over zwemmen, ook als je al prima in staat bent om naar de overkant van het bad te komen. Dat je kunt oefenen zodat je sneller gaat zwemmen of langere stukken kunt zwemmen. Ik zie aan haar gezichtje dat ze het maar een vreemd verhaal vind. Voor haar is het simpel: je hebt je diploma gehaald. Je A en zelfs je B. Dan kun je dus prima zwemmen.

Best een begrijpelijke redenering voor een meisje van 6 natuurlijk. Als je nog zo jong bent, is het lastig voor te stellen dat je soms jarenlang blijft studeren en oefenen. In het begin ga je snel vooruit. Je maakt in een paar lessen al enorme sprongen. Maar als je de basis eenmaal onder de knie hebt, zijn je vorderingen steeds minder zichtbaar. Soms lijkt het zelfs of je jarenlang op hetzelfde niveau blijft hangen. Niet zo motiverend.

Ik vertel Jasmijn maar niet dat er mensen zijn die vier jaar naar school gaan om te leren hoe ze een instrument moeten bespelen of een schilderij moeten maken. En dat ze vervolgens nog vrijwel dagelijks studeren om hun vaardigheden bij te houden of aan te scherpen. Daar komt ze vanzelf wel achter 😉

Ook in het ondernemen zie ik dit principe terug. Kunstenaars en artiesten die voor het eerst beginnen met het ontwikkelen van hun marketing en ondernemerschap merken vaak dat ze grote sprongen maken. Bijvoorbeeld de kunstenaar die aan zijn eerste nieuwsbrief (verzonden naar een handjevol mensen) direct twee deelnemers aan zijn workshop over hield. Of de theatermaakster waarmee ik aan een subsidie-aanvraag werkte en die enkele maanden later het budget voor haar solo-voorstelling rond had. Hartstikke tof natuurlijk!

Maar soms werk ik met mensen die al wat stappen verder zijn. Die al goed op weg zijn met hun sociale media, met nieuwsbrieven, met acquisitie of subsidies. Maar zelf zien dat er echt nog ruimte is voor verbetering. Ze hebben wel door dat ze kansen laten liggen, maar kunnen er niet de vinger op leggen waar precies. Mijn frisse blik en mijn kennis en netwerk helpen ze daarbij.

Belangrijk is om je te realiseren dat je nog steeds stappen maakt. Ook al zijn ze minder zichtbaar. Probeer dus niet te kijken naar wat je in een week of een maand hebt bereikt, maar naar wat er in een half jaar of een jaar is verbeterd. En dan zul je zien dat er heus nog van alles in beweging is!

Welke stappen heb jij het afgelopen jaar gezet?

Maaike van Steenis

Ontvang nu het gratis e-book

10 dingen die je vandaag nog kunt doen om je inkomsten te vergroten!

Als bonus ontvang je bovendien gratis waardevolle tips en inzichten die jou helpen een succesvol bedrijf te creëren. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden en je gegevens worden nooit aan derden verstrekt.