Kunstenaars en artiesten: laat je geen zand in de ogen strooien!

Een bericht op Facebook een tijdje geleden: een fotografe maakt zich druk over het formaat van het lettertype waarin de namen van de 23 verschillende kunstenaars worden weergegeven in de brochure bij een groepsexpositie.

“Je gaat naar een expositie vanwege de kunstenaars, en nu zijn de namen van de sponsoren groter weergegeven dan die van de deelnemende kunstenaars! Schandalig, denk maar niet dat ik erheen ga!”

Haar gevoel is misschien wel enigszins te begrijpen. Maar ook nogal overdreven. Immers: alle kunstenaars zijn genoemd. Persoonlijk vind ik het veel interessanter om te weten of die kunstenaars een vergoeding hebben gekregen voor het tentoonstellen van hun werk. En als dat zo is, is dat uiteindelijk mede te danken aan de sponsoren.

Laten we eerlijk zijn: je naam in koeienletters op een flyer is best geinig. Maar je kunt er niet van eten. “Goed voor je naamsbekendheid” is een kreet die creatieven toch al vaker horen dan ze lief is. En door van die te kleine naamsvermelding nu een groot punt van te maken, zou je zomaar de indruk kunnen wekken dat het creatieven hier vooral om te doen is.

Dat moeten we niet willen. Naamsbekendheid is leuk. Maar de bakker is ook niet pissig als je zijn naam niet hebt genoemd bij het serveren van de verjaardagstaart. Je hebt immers gewoon betaald.

Als we met mijn allen consequent de boodschap verspreiden dat tegenover werk een reële beloning hoort te staan, en dat al het andere bijzaak is, dan gaan er op den duur dingen veranderen.

Wat de Corona-crisis ons meer dan ooit duidelijk maakt, is dat dat hoognodig is. Dat zoveel kunstenaars, artiesten en creatieven in de problemen komen, komt omdat de honoraria zo laag liggen dat ze nooit een fatsoenlijke buffer op kunnen bouwen om mindere periodes op te vangen.

 

Je reactie is welkom!

2 gedachten over “Kunstenaars en artiesten: laat je geen zand in de ogen strooien!

  1. Carmen - Geplaatst op

    Geen zand in mijn ogen, maar brood op de plank . Wij kunstenaars zijn tenslotte, de krenten in de pap.

  2. Berk - Geplaatst op

    Stel: een Banketbakker maakt naamsbekendheid, dient deze bakker al de klanten die brood en gebak afnemen met hun geld al deze mensen te benoemen ? NEE TOCH ZEKER!! Wat een flauwekul om financierders groots te benoemen. Wat verwacht men dan? Dat alle kunstenaars op hun kniëen gaan voor geldschieters? Getverdemme!! RESPECT en RESPECTVOL omgaan met alle beroepen en ambachten daar wil ik zijn. Als kunstenares na 40 jaar werkzaam te zijn in binnen en buitenland izijn Kunstenaars nog steeds achtergesteld. Nogmaals Respect En: ERKENNING van het belang van Kunstenaars daar mag hier in dit kikkerland van geleerd worden. Het gaat niet om geld als zodanig, het gaat om kunnen en mogen leven en werken. Dat daar – nog steeds- geld voor nodig is lijkt me duidelijk.

Reacties plaatsen niet mogelijk.

Maaike van Steenis

Ontvang nu het gratis e-book

10 dingen die je vandaag nog kunt doen om je inkomsten te vergroten!

Als bonus ontvang je bovendien gratis waardevolle tips en inzichten die jou helpen een succesvol bedrijf te creëren. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden en je gegevens worden nooit aan derden verstrekt.