vier dingen waarop je NOOIT moet bezuinigen als creatieve ondernemer

Het financiële succes van jouw bedrijf is afhankelijk van twee dingen: je inkomsten en je uitgaven / kosten. Hoe hoger de eerste en hoe lager de tweede, hoe meer je eraan over houdt. Best simpel, toch? 😉

In mijn trainingen en coaching heb ik het regelmatig over geld. En ik besteed dan aandacht aan beide aspecten. Een hoge omzet alleen is leuk, maar als je kosten de pan uit rijzen schiet het niet op.

Je uitgaven binnen de perken houden is dus belangrijk. Maar er zijn een aantal dingen waarop je niet moet willen bezuinigen. Omdat je daarmee jezelf in de vingers snijdt.

 

  1. Lidmaatschap van een vakbond

Zoals gezegd zit ik momenteel in een conflict met een opdrachtgever. Erg vervelend! Ik kan er hier niet teveel over zeggen, maar de kans dat ik stappen ga ondernemen is aanwezig.

Het scheelt enorm dat ik hiervoor de hulp van de Kunstenbond kan inschakelen. Zij geven advies over juridische aspecten en daar ben ik in dit geval enorm mee geholpen. Daarnaast vind ik het belangrijk dat creatieven zich verenigen, zodat er een sterk en eenduidig geluid richting politiek te horen is. De Corona-crisis laat zien hoe belangrijk dat is.

 

  1. Foto’s / audio van je werk

Afhankelijk van het soort werk dat jij maakt (beeldende kunst, muziek, theater etcetera), is het enorm belangrijk om goede foto’s of video’s te (laten) maken. Die gebruik je immers om je werk te verkopen of om expositieplekken of optreedlocaties te benaderen.

Klungelige filmpjes of matig belichte foto’s kunnen ervoor zorgen dat jouw werk niet tot zijn recht komt, en dat je minder serieus genomen wordt. En dat kost je op den duur geld.

 

  1. Je eigen ontwikkeling

Je bedrijf ben JIJ! De enige manier voor je bedrijf om verder te ontwikkelen, is als JIJ je verder ontwikkeld. Als je dus merkt dat je een vaardigheid mist die nodig is om de volgende stap je maken, is het belangrijk dat je daaraan gaat werken.

Bijvoorbeeld: je weet dat je veel meer kansen op opdrachten hebt als je kunt werken met bepaalde software. Of je kunt pas echt stappen nemen met je voorstelling als je subsidie kunt aanvragen maar daarvoor moet je een stichting oprichten.

 

Natuurlijk kun je ook creatief zijn: soms kun je de benodigde kennis opdoen door een boek te lezen, of heb je mensen in je omgeving die je verder kunnen helpen. Maar als je echt wordt tegengehouden om de volgende stap te nemen, is het zinvol om toch de portemonnee te trekken.

Welke investeringen heb jij gedaan die echt noodzakelijk waren voor de groei van je bedrijf?

Maaike van Steenis

Ontvang nu het gratis e-book

10 dingen die je vandaag nog kunt doen om je inkomsten te vergroten!

Als bonus ontvang je bovendien gratis waardevolle tips en inzichten die jou helpen een succesvol bedrijf te creëren. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden en je gegevens worden nooit aan derden verstrekt.