Hoezo betalen voor het gebruik van jouw werk? Je krijgt toch gratis promotie?

Onlangs deelde een kennis van me op Facebook een gedicht van 1 van mijn favoriete dichters: Ingmar Heytze. Ze schreef erbij dat ze datzelfde gedicht al eens eerder op haar website plaatste, maar daarop een e-mail van Ingmar ontving met het verzoek om het weg te halen.

Ze reageerde een beetje verbolgen: “Ik had nota bene zijn naam erbij gezet. Ik ging ervan uit dat alle dichters graag gepubliceerd willen worden”.

Mooi is dat… iemand gebruikt jouw creaties in zijn eigen belang, en dan moet jij nog dankbaar zijn ook? Voor het feit dat ze jouw naam erbij zetten? Als kunstenaar is het al lastig genoeg om je geld te verdienen. Als iedereen dan ook nog zomaar je werk gratis mag gebruiken is het helemaal niet te doen.

Bovendien zijn er misschien wel personen of organisaties waarmee je liever niet geassocieerd wilt worden. Je wilt dan als maker zelf kunnen kiezen of ze jouw werk mogen gebruiken.

Ik voelde me dus geroepen om een reactie te plaatsen. Niet omdat ik het zo leuk vind om mensen op de vingers te tikken, maar omdat ik het belangrijk vind dat mensen snappen waarom dit niet okay is. Dus schreef ik onder haar bericht dat dichters vooral graag betaald willen worden voor het werk dat ze maken.

Er ontstond een dialoog. Zij gaf aan dat ze het maar ingewikkeld vond. En dat snap ik wel. Er wordt immers zoveel gedeeld op Social Media. Wat mag er nu precies wel en wat niet? Zelf vind ik de artikelen van juriste Charlotte Meindersma (www.charlotteslaw.nl) hierover altijd heel verhelderend.

Uiteindelijk leidde mijn uitleg ertoe dat de dame haar post weghaalde. Ergens vond ik dat wel jammer. Want ik had graag gewild dat die discussie door meer mensen gelezen had kunnen worden. Veel mensen weten namelijk gewoon niet wat er nu precies wel en niet mag op dit gebied.

Maar los van de wet… het is voor mij vooral een kwestie van je gezond verstand gebruiken. Zomaar, zonder enige vorm van overleg, iemands tekst, beeld of muziek gebruiken in je eigen belang is niet okay. Als iets niet van jou is, moet je er afblijven.

Je kunt natuurlijk ook gewoon aan de maker vragen of je het mag gebruiken. Maar ja… dan zou hij weleens “nee” kunnen zeggen of om een vergoeding vragen. En dat willen veel mensen dan weer niet. Dus gokken ze erop dat de maker er niet achter komt.

In de situatie die ik beschreef liep het met een sisser af. De dame haalde na de e-mail het gedicht van haar website af en dat was dat. Maar wat veel makers niet weten, is dat je ook direct een (schade)vergoeding kunt eisen. Je hoeft geen genoegen te nemen met verwijderen alleen.

Heb jij weleens te maken gehad met iemand die ongevraagd je werk gebruikte? Hoe ben jij daar toen mee omgegaan? Ik lees het heel graag in je reactie.

Maaike van Steenis

Ontvang nu het gratis e-book

10 dingen die je vandaag nog kunt doen om je inkomsten te vergroten!

Als bonus ontvang je bovendien gratis waardevolle tips en inzichten die jou helpen een succesvol bedrijf te creëren. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden en je gegevens worden nooit aan derden verstrekt.