In 5 stappen jouw financiële jaarplan voor 2020

De eerste jaren van mijn ondernemerschap maakte ik nooit een plan. Ik had geen idee hoe dat zou moeten. Hoe kon ik nu weten welke opdrachten er op mijn pad zouden komen? Het leek me daarom nogal zinloos.

Inmiddels zie ik het nut van een plan juist heel goed. Door je voor te nemen om een bepaald doel te bereiken, ga je automatisch nadenken over wat daarvoor nodig is. Je komt in beweging en zet stappen. En dat voelt veel beter als afwachten en hopen…

Een financieel plan is heel fijn als ondernemer, omdat het je rust geeft. Je hebt meer grip op jouw inkomsten. En het hoeft ook helemaal niet zoveel tijd te kosten. Met deze 5 simpele stappen maak je zelf een beknopt plan voor 2020.

 

  1. Pas je prijzen aan

Ik ken veel ondernemers die jarenlang dezelfde prijzen hanteren. En daarmee snijden ze zichzelf in de vingers, want de kosten voor huur, boodschappen en onkosten worden wel steeds hoger.

Een bescheiden jaarlijkse prijsverhoging op een vast moment (bijvoorbeeld in het nieuwe jaar) kun je over het algemeen goed uitleggen. Je klanten reageren dan veel begripvoller dan wanneer je na 6 jaar ineens je uurtarief met 20% verhoogt. Maak er dus een gewoonte van om jaarlijks te bepalen wat je prijzen voor dit jaar zullen zijn.

 

  1. Bepaal welke dingen je gelijk wilt houden

Kijk naar jouw verschillende activiteiten. Welke dingen wil je (ongeveer) hetzelfde houden? Bijvoorbeeld vaste opdrachtgevers of een cursus die je elk jaar geeft of de verkoop van vrij werk. Noteer dan het bedrag aan omzet dat je verwacht hiermee te realiseren. Reken daarbij met je aangepaste prijzen.

 

  1. Bepaal met welke dingen je wilt stoppen / minderen

Zijn er activiteiten / opdrachtgevers waarmee je wilt stoppen of die je op een lager pitje wilt zetten? Maak een schatting van de inkomsten die je hieruit verwacht. Dat kan dus ook nul zijn.

 

  1. Bepaal welke dingen je wilt vermeerderen

Welke activiteiten wil je het komende jaar laten groeien? Wil je meer les gaan geven? Of meer vrij welk gaan verkopen? Maak een schatting, rekening houdend met je aangepaste prijzen.

 

  1. Bepaal welke nieuwe projecten / diensten / producten je wilt lanceren

Wil je een nieuw product of een nieuwe dienst lanceren? Bijvoorbeeld een boek uitgeven in eigen beheer en verkopen. Of een straattheateract ontwikkelen om aan te bieden op festivals? Maak een schatting van de inkomsten die je hieruit hoopt te krijgen.

 

Voila! Als je dit onder elkaar zet, heb je een overzicht van jouw geplande inkomsten voor 2020. De volgende stap is kijken welke acties er nodig zijn om deze plannen te realiseren.

 

Kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Dan is deelname aan de Academie voor Creatief Ondernemen misschien een goed idee. Wil je eens met mij overleggen om te kijken of het wat voor je is? Neem dan contact met mij op om een (uiteraard vrijblijvende!) belafspraak te maken.

Maaike van Steenis

Ontvang nu het gratis e-book

10 dingen die je vandaag nog kunt doen om je inkomsten te vergroten!

Als bonus ontvang je bovendien gratis waardevolle tips en inzichten die jou helpen een succesvol bedrijf te creëren. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden en je gegevens worden nooit aan derden verstrekt.