Kosten ondernemer

Tips over de kosten van een ondernemer

Omdat elke ondernemer kosten maakt, heb je vast al eens nagedacht over de kosten die komen kijken bij het starten van een bedrijf. Heb je een lening nodig, of kun je misschien wel zo beginnen? En welke kosten kun je zoal verwachten? Wat zijn nu aftrekbare kosten als ondernemer? Met dit overzicht help ik je op weg.

Het is natuurlijk best lastig om in algemene zin iets te zeggen. Welke kosten ondernemers maken, is grotendeels afhankelijk van het soort bedrijf. Als zelfstandig tekstschrijver heb je bijvoorbeeld niet zoveel nodig, terwijl een glas- of keramiekkunstenaar moet investeren in een dure oven. Toch zijn er een aantal categorieën die voor vrijwel alle ondernemers relevant zijn. Denk daarbij aan de volgende zaken:

 

De kosten die je als ondernemer maakt om je werk uit te voeren

Als kunstenaar heb je materiaalkosten, als musicus huur je wellicht een studio en heb je een instrument. Een grafisch ontwerper heeft speciale software nodig. Iedere onderneming heeft specifieke vereisten en daarmee ook specifieke kosten. Zet vooraf goed op een rijtje wat je allemaal nodig hebt. Maak daarbij ook onderscheid tussen zaken die je meteen moet hebben, en dingen die je eventueel ook later kunt aanschaffen. Zo krijg je inzicht in je opstartkosten. Je kunt dan bepalen of je een lening nodig hebt, of dat je met een bescheiden investering vanuit je spaargeld wilt beginnen en de rest van de investeringen later doet, als je je eerste inkomsten binnen hebt.

 

Kosten auto ondernemer

Zelf heb ik geen auto, maar voor veel ondernemers is een auto wel noodzakelijk. Bijvoorbeeld als je drummer bent en laat in de nacht met je drumstel van optredens naar huis moet reizen. Of als je je werken op kunstmarkten wilt verkopen.

Je kunt als ondernemer je eigen auto gebruiken, in dat geval mag je enkel de gebruikskosten (brandstof en onderhoud) als zakelijke kosten rekenen. Je kunt er ook voor kiezen om de auto “op je bedrijf te zetten”. Dan kun je ook de aanschaf / leasekosten als zakelijke kosten rekenen. Daaraan zijn wel voorwaarden verbonden. Kijk voor informatie hierover op de site van de Belastingdienst.

 

Autoverzekeringen als ondernemer

Als je een auto gebruikt en deze aangeschaft hebt als ondernemer, kun je natuurlijk ook de verzekering hiervoor als zakelijke kosten opvoeren. De kosten voor autoverzekeringen wisselen nogal, dus het loont de moeite om hier onderzoek naar te doen. Een goedkope verzekering vind je via een vergelijkingssite. Je kunt via zulke sites ook direct een autoverzekering afsluiten.

 

Kosten verzekeringen ondernemer

Naast een autoverzekering, is het verstandig om na te denken over andere noodzakelijke verzekeringen. Bijvoorbeeld een verzekering voor je instrument als musicus of een verzekering voor het vervoer van je werken van- en naar exposities. Als je je werk uitoefent in een aparte ruimte, zoals een studio of atelier buitenshuis, dan is het slim om ook te kijken in hoeverre je hiervoor een aparte inboedelverzekering nodig hebt. Denk ook aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Een broodfonds is hiervoor eventueel een betaalbaar alternatief.

 

Studiekosten ondernemer

Als je net begint met je bedrijf denk je wellicht nog niet direct na over bijscholing, maar de kans is groot dat er een moment komt waarop je iets bij wilt leren. Dat kan een bepaalde techniek zijn, de beheersing van een nieuw computerprogramma of een zakelijke vaardigheid. Zelf verdiepte ik me de afgelopen maanden in de financiële kant van het ondernemen, en volgde ik daar een cursus voor.

 

Reiskosten ondernemer

Als je geen eigen auto hebt, maak je als ondernemer reiskosten. Je denkt daarbij al snel aan losse trein- en buskaartjes. Maar ook een abonnement op bus of trein en de kosten voor een voordeelurenabonnement vallen hieronder. Als je met het OV reist, kun je gratis de NS business card aanvragen. Daarmee kun je eenvoudig een overzicht van je reiskosten maken. Handig voor je BTW-aangifte!

 

Kosten ondernemer voor kantoor

Dit is eigenlijk een verzamelnaam voor allerlei kosten die je tegen kunt komen bij het runnen van een bedrijf. Van een pak printerpapier om flyers te kunnen afdrukken, tot de kosten van je laptop en telefoonabonnement. Let op: als je grotere investeringen doet als ondernemer, dat wil zeggen dat ze meer dan 450 euro kosten en langer dan een jaar meegaan, dan moet je deze kosten over meerdere jaren afschrijven.

Een bijzonder aandachtspunt zijn de kosten voor je boekhouding. Je kunt een boekhouder of accountant (de laatste is een stuk duurder en lang niet altijd noodzakelijk) vragen om je administratie voor je te verzorgen. Maar met een boekhoudprogramma kom je zelf meestal ook een heel eind. Hoe meer je zelf doet, hoe lager de kosten.

 

Kosten voor lidmaatschappen als ondernemer

Als ondernemer is het verstandig je aan te sluiten bij een vakbond. Zij behartigen jouw belangen bij de overheid, en geven juridisch advies bij conflicten met zakenpartners en opdrachtgevers. Daarnaast wil je wellicht ook lid worden van een kunstkring, een vakblad of een lokaal ondernemersnetwerk. Dit is over het algemeen een uitstekende manier om je bekendheid te vergroten en nieuwe contacten en vakkennis op te doen. En het is nog leuk ook 😉

 

Overige kosten ondernemer

In mijn inleiding gaf ik al aan dat de kosten die je zult tegenkomen, sterk afhangen van het soort bedrijf dat je hebt. Het is daarom ondoenlijk om een overzicht te maken dat voor alle ondernemers compleet is. Je zult zeker ook nog andere kostenposten tegenkomen. Zorg dus dat je een buffertje hebt, zodat je niet direct in de problemen komt als je kosten moet maken die je vooraf niet had gepland.

 

Aftrekbare kosten ondernemer

De kosten die je als ondernemer voor je bedrijf maakt, zijn aftrekbaar van je winst. Voor sommige zaken (zoals bijvoorbeeld een auto of een telefoon) die je niet alleen zakelijk gebruikt, gelden wel aanvullende regels. Je kunt hier meer informatie over vinden op de website van de belastingdienst.

Maaike van Steenis

Ontvang nu het gratis e-book

10 dingen die je vandaag nog kunt doen om je inkomsten te vergroten!

Als bonus ontvang je bovendien gratis waardevolle tips en inzichten die jou helpen een succesvol bedrijf te creëren. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden en je gegevens worden nooit aan derden verstrekt.