En dan denk je dat je het snapt… nou, mooi niet!

Alweer een aantal jaar zwem ik meerdere keren per week. Wat begon als wekelijks een uurtje ontspannen, groeide uit naar zo’n 4 keer per week serieus sportief bezig zijn.

Om mezelf te motiveren en om een doel te hebben, doe ik af en toe mee aan een open water zwemevenement. Dit jaar zwom ik 4 kilometer. Dat ging aardig. Maar ik wist ook dat er nog veel te verbeteren valt.

Technisch gezien mankeert er namelijk nogal wat aan mijn borstcrawl-techniek. Of beter gezegd: mijn eigen zeer vrije interpretatie daarvan. Ik heb namelijk nooit geleerd hoe je goed borstcrawl moet zwemmen. Met andere woorden: ik doe maar wat.

Als je maar vaak genoeg oefent, word je uiteindelijk echt wel sneller. En dan lijkt het op een gegeven moment of je best wat kunt. Maar om opnieuw een stap vooruit te maken, had ik meer nodig. En daarom gaf ik me op voor een borstcrawl-cursus. Voor beginners. Zodat ik stap voor stap de juiste techniek kan leren.

Tijdens de eerste les werd ik me pijnlijk bewust van mijn tekortkomingen. Bij het oefenen van de correcte beentechniek kwam ik geen centimeter vooruit. Ik trapte me een ongeluk, lette op buikspieren en lichaamshouding, maar er gebeurde helemaal niks.

Ik voelde me een beetje een peuter die met geweld een driehoekig blokje door een vierkante opening probeert te duwen. Je kunt nog zo hard pushen, maar daar schiet je niks mee op. Niet echt motiverend, aangezien ik met de beentechniek die ik mezelf heb aangeleerd een redelijk tempo kan realiseren. Het voelde als een enorme stap terug.

Toen ik een dag later in het zwembad zelf aan het oefenen was, bedacht ik me dat dit eigenlijk precies is wat mijn coaches ook vaak ervaren. Ze hebben zichzelf allerlei dingen aangeleerd. En die werken vaak ook wel een beetje. Maar om echt goede resultaten te boeken, is er meer nodig.

En dan kan het zomaar zijn dat het in eerste instantie lijkt of je er helemaal niks mee op schiet. Omdat het eerder slechter gaat dan beter. Want je beheerst de technieken nog niet. Die moet je dus eerst onder de knie krijgen voordat je vooruitgang gaat zien.

Gelukkig gaat dat meestal best snel. Als je niet meteen de handdoek in de ring gooit, tenminste. En vertrouwen blijft hebben in de deskundigheid van je leraar EN in je eigen kunnen. Ook een beetje geduld is handig.

Ik kan je vertellen dat ik inmiddels al veel dichter bij een correcte beentechniek ben. Het gaat nog niet zo heel snel, maar ik kom wel degelijk vooruit. En dat na 1 les 😉

 

Wat zijn jouw ervaringen met het leren van nieuwe dingen? Laat het me weten!

Maaike van Steenis

Ontvang nu het gratis e-book

10 dingen die je vandaag nog kunt doen om je inkomsten te vergroten!

Als bonus ontvang je bovendien gratis waardevolle tips en inzichten die jou helpen een succesvol bedrijf te creëren. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden en je gegevens worden nooit aan derden verstrekt.