Zes dingen waarvoor je als kunstenaar of creatieve ondernemer subsidie kunt aanvragen

Subsidie, veel kunstenaars en creatieven zien het als iets dat vooral is weggelegd voor grote instellingen en bekende namen. De meeste subsidies gaan inderdaad naar tijdelijke projecten. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een kunstmanifestatie, een festival of een voorstelling.

Er zijn echter ook een aantal mogelijkheden die juist voor individuele kunstenaars of creatieven interessant zijn. Dat leek mij een goede reden om eens aandacht te besteden aan een aantal minder bekende dingen waarvoor je bij fondsen of subsidiegevers terecht kunt:

   1. Voor podiumkunstenaars is er de mogelijkheid om subsidie te krijgen voor reis- en verblijfskosten van een buitenlandse tournee. Met zo’n bijdrage kun je ja zeggen als je benaderd wordt door een festival of podium in het buitenland. Ook als er geen budget is om je reiskosten te betalen.
    .
   2. Er zijn een aantal fondsen die beurzen of stipendia beschikbaar stellen voor het volgen van opleidingen en masterclasses (in binnen- en buitenland). Zulke opleidingen zijn vaak duur, en daardoor niet voor iedereen toegankelijk. Met een bijdrage van een fonds worden talentvolle beeldende- of uitvoerende kunstenaars in de gelegenheid gesteld om te werken aan hun ontwikkeling en zichzelf verder professionaliseren.
    .
   3. Wil je een CD opnemen, een videoclip laten maken of een boek schrijven? Ook daar zijn potjes voor. Daarmee kun je de investeringen die hiervoor nodig zijn (deels) bekostigen.
    .
   4. Ook zijn er fondsen die een bijdrage vertrekken aan het honorarium van een componist of (toneel)schrijver. Als jij werk maakt in opdracht van een theatergezelschap, kan deze hier een aanvraag indienen. De kans is groot dat hij jou dan een hoger honorarium kan betalen.
    .
   5. Als je bijvoorbeeld dirigent bent van een koor, leider van een brassband of regisseur van een amateur-theatergroep, kun je bij veel gemeenten een jaarlijkse bijdrage aanvragen voor vaste kosten zoals bijvoorbeeld repetitieruimte of kostuums. Zo kun je je contributie laag houden.
    .
   6. Een aantal fondsen verstrekt bijdragen voor grote investeringen in bijvoorbeeld materialen (als beeldend kunstenaar) of een nieuw instrument (als muzikant).

Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden. Ik ben ook erg benieuwd naar jouw ervaringen met het aanvragen bij fondsen en subsidiënten. Waarvoor heb je een aanvraag ingediend en is die uiteindelijk ook toegekend? Je reactie lees ik graag!

Maaike van Steenis

Ontvang nu het gratis e-book

10 dingen die je vandaag nog kunt doen om je inkomsten te vergroten!

Als bonus ontvang je bovendien gratis waardevolle tips en inzichten die jou helpen een succesvol bedrijf te creëren. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden en je gegevens worden nooit aan derden verstrekt.